Каква е уловката? Властта иска хем по-скъпо зърно, хем по-евтино сирене

Земеделският министър Румен Гечев потвърди в понеделник, че България може да ограничи вноса от Украйна на зърно и така да осигури по-високи цени на българските зърнопроизводители.

Парадоксалното бе, че министърът посочи това, докато заедно с Ваня Боюклиева, зам.-председателят на Централния кооперативен съюз обявиха, че млечните продукти на „Ел Би Булгарикум“, чийто цени бяха свалени преди месец с 30%, ще започнат да се предлагат в магазините на страната. Министърът посочи цените на държавната мандра и изрази надежда те да „повлекат крак“ на пазара.

„2.60 лева за литър прясно мляко, 12-13 лева за килограм сирене по БДС и 18 лева за килограм кашкавал. Вече има алтернатива, разбира се, че искаме това да повлече крак“, каза Гечев.

Агроминистърът: ЕК работи изключително мудно

„Не просто обмисляме (ограничаване на вноса от Украйна), септември месец бе първото искане къв ЕК, аз го поисках. Ние сме солидарни към Украйна, но ЕК работи изключително бавно, много мудно“, каза Гечев. Коментарът му дойде часове след като Брюксел обяви , че смята въведените едностранни забрани за внос на продукция от Украйна за неприемливи.

„Европейската комисия е наясно, че Полша и Унгария обявиха въвеждането на забрани за внос на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. В този контекст считаме за важно да напомним, че търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност, така че всякакви едностранни действия са недопустими“, съобщиха пресслужбата на ЕК.

В понеделник агроминистърът каза, че е разочарован от изявлението на говорител на ЕК, че „търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност“.

На въпрос колко губят българските зърнопроизводители от по-конкурентния внос на зърно от Украйна, агроминистърът отговори – „много“. Той изкара данни, че „разликата в цените е 800 – 900 млн. лв. са загубили земеделците, продава се под себестойност“. Не стана обаче ясно как е направена тази сметка и дали в нея се включват евросубсидиите, които получават фермерите. На годишна база субсидиите за земя са за над 1.5 млрд. лева. Във времето от 2023 до 2027 г. по линия на тези субсидии фермерите ще получат 4 400 517 396 евро.

Вносът на зърно, както и на слънчоглед и сухо мляко, от Украйна в момента спира в определени държави, а ние настояваме за справедливо разпределение в целия Европейски съюз, каза още Явор Гечев.

„Ние вече 6 месеца чакаме ЕК да реши – на най-високо ниво е повдигано този въпрос. Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират“, коментира Гечев.

Оборотите на държаванта мандра се повишили 2 пъти

Земеделският министър Явор Гечев посочи, че след свалянето на цените на млечните стоки от държавната мандра „Ел Би Булгарикум“ оборотите на фирмата са се повишили 2 пъти. Заради това се е наложило държавата да помага на фирмата в търсене на доставчици на мляко, като допълнителни били осигурени.

Земеделският министър смята, че новият парламент ще приеме предложението на служебното правителство да се въведе таван на надценките на някои хранителни продукти. Той припомни, че замисълът на проекта е надценката на 1 или 2 продукта от всяка гама продукти да е с надценка 10%. Предлага се потенциалният закон да се прилага 6 месеца.

„Дадохме достатъчно добри примери за изкривяването на пазара. Мисля, че вече е назрял моментът. Икономиката се нуждае от определени регулации, защото ако няма такива, пазарните методи се нарушават“, уточни земеделският министър.

Словакия също спира временно вноса на украинско зърно

Словакия ще спре временно вноса на зърно и други избрани продукти от Украйна, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от Ройтерс. Решението ще бъде обсъдено на експертно заседание по-късно днес, след като подобни мерки вече обявиха Полша и Унгария.

Същевременно според високопоставен представител на ЕС постоянните представители на страните членки в Брюксел ще обсъдят тази седмица забраните за украинския внос, обявени от по-рано Полша и Унгария.

Ниските цени на световния пазар и слабото търсене означават, че зърното по-скоро остава в ЕС, вместо да бъде продавано. Свръхпредлагането се очерта като политически проблем за управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ в година на избори.

„Очакваме Полша и Унгария да представят някакъв вид обяснение, ще има и реакция на Европейската комисия“, каза европейският представител, според когото въпросът е бил повдигнат на последната среща на върха на ЕС, включително от Словакия и Румъния.

„Има проблем и очакваме Комисията да излезе с предложение по въпроса. . .Ще видим, какво можем да направим през идните седмици и месеци“, допълни той.

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски заяви по-рано, че Киев възнамерява да търси начини за възобновяване на транзита на зърно през Полша като „първа стъпка“ в преговорите, които ще се проведат днес във Варшава.