хранителна чувствителност
хранителна чувствителност

Какво е хранителна чувствителност

Свръхчувствителност към храни е общ термин, използван за описание на нежелана реакция към храни. Тя може да е резултат от хранителна алергия, хранителна непоносимост или автоимунно заболяване, например целиакия. 

 

Какво означава свръхчувствителност към храни?

Ако някой изпитва неприятни симптоми след консумация на храна, той може да има хранителна свръхчувствителност, която може да се прояви в различна степен на тежест. Хранителната непоносимост например може да предизвика неблагоприятни симптоми, но хранителната алергия може да бъде потенциално животозастрашаваща.

Няма единствена причина за появата на свръхчувствителност към храни. Хранителните алергии се появяват, когато имунната система на организма погрешно третира протеините, намиращи се в храната като заплаха, и поради това освобождава редица химикали. Това е причината за симптомите, които създават алергичната реакция. Някои хора се раждат с хранителна алергия, докато при други тя се развива на по-късен етап от живота. По същия начин целиакията може да се появи на всеки етап от живота – въпреки че най-често се среща на възраст между 8 и 12 месеца при децата и между 40 и 60 години при възрастните. Хранителната непоносимост може да се развие на всяка възраст. 

 

Примери за свръхчувствителност към храни

Нека разгледаме по-подробно три примера за хранителна свръхчувствителност – хранителни алергии, хранителни непоносимости и целиакия.

  • Хранителни алергии

Хранителната алергия е реакция на имунната система на организма срещу специфична съставка, която човекът е консумирал, и предизвиква алергична реакция. 

Алергичната реакция може да бъде предизвикана от консумирането дори само на следа от съставката или храната. Най-често срещаните симптоми са сърбеж в устата и гърлото, червен обрив и подуване на лицето. Те могат да се появят бързо след консумация на алергизиращата храна. В сериозни случаи обаче контактът с хранителен алерген може да предизвика тежка, животозастрашаваща алергична реакция, известна като анафилаксия.

Другите реакции могат да бъдат:

  • Зачервяване на кожата.
  • Копривна треска (обрив от коприва).
  • Затруднения при преглъщане или говорене.
  • Тежка астма.
  • Промени в сърдечната честота.
  • Коремна болка, гадене или повръщане.
  • Внезапна слабост, дължаща се на понижаване на кръвното налягане.
  • Колапс и загуба на съзнание (анафилактичен шок).

Някои хора смятат, че хранителната им алергия е лесна за овладяване, тъй като реакциите им са леки и могат да бъдат контролирани чрез внимателен избор на храна. За други обаче хранителната алергия може да бъде животозастрашаваща и те трябва сериозно да обмислят какво ядат всеки ден.

Всяка храна може да предизвика алергична реакция, но алергиите към определени храни са по-често срещани от други.

Съществуват 14 конкретни алергена, които по закон трябва да бъдат обявени, ако се използват като съставка в хранителен продукт.

Те са:

  • Целина
  • Зърнени храни, съдържащи глутен
  • Ракообразни
  • Яйца
  • Риба
  • Лупин
  • Мекотели
  • Мляко
  • Горчица
  • Ядки
  • Фъстъци
  • Сусам
  • Соя
  • Серен диоксид и сулфити

За да ви е по-лесно да запомните 14-те изброени по-горе продукта, подгответе си списък на алергени в храните, който да държите в портфейла си или да поставите на работното си място, за да Ви е под ръка.

  • Хранителни непоносимости

Хранителната непоносимост се определя като затруднено храносмилане на определени храни, което води до неблагоприятна физическа реакция към тях, ако се консумират. Въпреки че тази реакция може да бъде неприятна, хранителната непоносимост не е животозастрашаваща, но въпреки това трябва да се приема сериозно.

Хората, които страдат от хранителна непоносимост, често не създават достатъчно количество от определен ензим, от който храносмилателната система се нуждае, за да разгражда успешно определени храни. Това е причината за неприятните симптоми, които се появяват при консумацията на вредната храна. 

Всеки вид храна може да предизвика непоносимост. Въпреки това има някои храни, които по-често предизвикват непоносимост от други, като лактоза, глутен и някои добавки или химикали.

Често срещаните симптоми на хранителна непоносимост включват, но не се ограничават до:

  • Подуване на корема
  • Обриви
  • Главоболие
  • Гадене
  • Умора
  • Зачервяване на кожата
  • Болки в стомаха

Тези симптоми обикновено се проявяват за кратък период от време – например няколко часа след консумирането на храната, но често се появяват само ако се консумират големи количества от нарушаващата правилата храна.

Имунитетът на всеки човек се намира в червата, затова, ако стомашно-чревният тракт е затруднен и постоянно приемаме храни, към които имаме непоносимост, целият ни организъм страда. Решението е тест за хранителна непоносимост, който може да покаже всички храни, които не усвоявате правилно и водят до дискомфорт.  Избягването им би улеснил значително ежедневието Ви. 

 

Целиакията (Цьолиакия)

Целиакията е сериозно автоимунно заболяване, при което нашата имунна система атакува собствените си тъкани при прием на глутен. Тази неблагоприятна реакция на организма към глутена причинява увреждане на лигавицата на тънките черва и нарушава способността на организма да усвоява хранителните вещества от храната. 

Глутенът е протеин, който се съдържа в три вида зърнени култури: пшеница, ечемик и ръж. Глутенът се съдържа във всеки хранителен продукт, произведен от някоя от тези три зърнени култури, например макаронени изделия, хляб, сладкиши, готови ястия, сосове и бира.

Често срещаните симптоми на целиакия включват:

  • Коремна болка
  • Нарушено храносмилане
  • Запек
  • Диария

Въпреки, че симптомите могат да бъдат сходни, важно е да се отбележи, че целиакията не е нито алергия, нито непоносимост към глутен. 

Пускането на тест за непоносимост към храни е първата стъпка към това да не допускате риск за здравето си. Спазването на безглутенова диета понастоящем е единственият начин за справяне със симптомите на целиакия и за предотвратяване на дългосрочни увреждания на организма. Това е така, защото хората, страдащи от целиакия, не могат да понасят дори малки количества глутен, докато хората с непоносимост към глутен могат да се справят със следи от него, без да предизвикват симптоми.