Какво е шенгенска виза и всичко, което трябва да знаете за нея?

Вижте отговорите на най-честите въпроси относно тази виза

Шенгенското пространство е зона, включваща 27 европейски държави, които официално премахнаха паспортите и много други видове граничен контрол на общите си граници. Като елемент от по-широкото пространство на политиката за свобода, сигурност и правосъдие на Европейския съюз (ЕС), шенгенът функционира най-вече като единна юрисдикция в рамките на обща визова политика за целите на международните пътувания.

Какво е шенгенска виза?

Шенгенската виза е разрешение, което ви позволява да влизате и да пътувате свободно в Шенгенското пространство, което се състои от 27 европейски държави, за кратък престой до 90 дни в рамките на 180-дневен период, предимно за туристически или бизнес цели.

Тя включва както визи за краткосрочно пребиваване за пътуване или транзитно преминаване през държава от Шенген, така и визи за летищен транзит.

Въпреки това, за престой, по-дълъг от 90 дни, като например за обучение, работа или живот в държава от Шенген, трябва да кандидатствате за национална виза, специфична за тази страна, а не за шенгенска виза.

Какво е ETIAS – Новата европейска система за влизане?

ETIAS, което означава European Travel Information and Authorization System, е нова система за разрешаване на пътувания, създадена от Европейския съюз, за да подобри сигурността на освободените от виза пътници, влизащи в Шенгенското пространство.

Кой има нужда от виза за влизане в Европа?

Всички граждани на трети страни, които все още не са постигнали споразумение за либерализиране на визовия режим с държавите-членки на Шенген, трябва да получат виза, преди да пристигнат в Европа.

За да проверите дали имате нужда от шенгенска виза, за да пътувате до някоя от страните членки на Шенген, ето списък на страните, гражданите на които трябва да кандидатстват за шенгенска виза преди пътуването си до ЕС.

Колко време важи визата?

В зависимост от вида на визата, издадена от определено посолство/консулство на всяка страна от Шенген, има различни ограничения, които се прилагат за конкретната виза според естеството на пътуването и други съответни обстоятелства. Въпреки това, най-често срещаният тип виза, издавана на пътници, може да достигне максимум 90 дни на всеки шест месеца, започвайки от датата на влизане.

Ако често пътувате, можете да кандидатствате за получаване на виза за ЕС с валидност до 5 години, но трябва да имате предвид, че не можете да останете в Шенгенското пространство повече от 90 дни за период от 180 дни дори ако притежавате многократна виза за Европа с валидност до 5 години.