Какво означава продажбата на “Школо“ и какво ще се случи с данните на учениците

Какво предстои след продажбата на „Школо“ и какво ще се случи с данните и оценките на учениците.

Отговорите на тези въпроси дава Съоснователят на „Школо“ Мирослав Джоканов. В публикация във Фейсбук той успокои, че продажбата на платформата на британската компания „Джунипър Едюкейшън“ (Juniper Education) не застрашава личните данни на ученици и учители. Уточнението беше предизвикано от опасения, че сделката ще предостави на чужда компания чувствителна информация от българската образователна система.

Ето какво пише той:

Понеже има неясноти, позволете ми да внеса малко разяснения.

1. Продадени ли са данните?

– Данните от дневниците (оценки, отсъствия, адреси, имена и т. н.) НЕ са собственост на Школо. Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са училищата. Школо е само обработващ орган.

2. Имат ли достъп англичаните до тези данни?

– Достъп до данните имат САМО служители на Школо ООД.

3. Как се контролира достъпът до данните, обработвани от ШКОЛО?

– В Школо има конкретен брой инженери, които имат достъп до базата данни. Всеки един от тях е сключил специален трудов договор и е подписал сюрия декларации, свързани със защита на личните данни. Също така са преминали през обучение по темата. Също така в журнал се записва кой от въпросните програмисти кога е достъпвал базата данни.
– Служители на Juniper НЯМАТ достъп до въпросната база данни. Повтарям – нито един служител на Juniper няма достъп до базата данни.

4. Контролни органи

Има редица закони, наредби и сертификационни процедури, с които всеки администратор на лични данни е длъжен да се съобразява. Има комисии както на българско (КЗЛД), така и на европейско ниво (EDPS), които контролират изпълнението на тези закони и налагат свирепи санкции при съмнение за нарушение.

5. Имат ли британците интерес към въпросните данни?

– Британската компания НЯМА никакъв интерес към административните данни на българските ученици. Juniper купуват българския продукт с цел да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България.

6. Какво ще открият проверките на ДАНС и КЗЛД?

– Честно казано се радвам, че МОН са сезирали ДАНС и КЗЛД. Двете институции няма да открият нищо притеснително и само ще потвърдят написаното по-горе от мен. Така ще се разсеят всякакви съмнения.

7. Защо МОН сезираха ДАНС и КЗЛД след като всичко е наред?

– МОН очевидно бяха политически притиснати да реагират. Не искам да навлизам в полемика по този въпрос, но е ясно, че от години има политически субекти, които трупат дивиденти изцяло върху СТРАХОВЕТЕ на хората (напр. норвежците ще ни вземат децата, сирийците ще ни вземат жените, Бил Гейтс ще ни чипоса и т.н.). Същото се случва и днес с най-голяма сила. Норвежците НЕ ни взеха децата, съответно и англичаните НЯМА да ни вземат данните.

ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕМ 
За финал ще кажа, че придобиването на ШКОЛО не е повод за страх, а повод за ГОРДОСТ. Трябва да се гордеем с това, че най-големият софтуерен доставчик в Кралството потърси българска компания за помощ. Нека повторя – Juniper имат нужда от НАШАТА технологична помощ. Оказва се, че това, което сме създали тук в България като продукт, е нещо, което те НЕ притежават в Англия. Затова най-голямата софтуерна компания в Англия иска да интегрира ШКОЛО в Англия преди идния 15-и септември.

Тоест след няколко месеца нашите български инженери ще имат достъп до данните на 5 МИЛИОНА англичанчета, защото нашият софтуер ще обработва тези данни и нашите програмисти в София съответно ще имат достъп до въпросната база данни.

Нещо повече – Juniper назначиха за свой CTO (технологичен директор) моя бивш съдружник Любомир – т.е. британците махат свой човек и слагат БЪЛГАРИН на най-високо кариерно ниво в тяхната централа в Лондон и ще търсят съветите и експертизата на Любо по всички технологични въпроси.