U.S. soldiers attend welcoming ceremony for U.S.-led NATO troops at polygon near Orzysz, Poland, April 13, 2017. REUTERS/Kacper Pempel

Какво се случва? 300 000 бойци на НАТО чакат знак да влязат в Полша

В момента НАТО разполага с 300 000 войници, които са в състояние на повишена готовност да бъдат прехвърлени в Полша в случай на война. Това заяви началникът на Генералния щаб на полската армия Карол Димановски в ефира на TVP.info.

„Американски войници са разположени в Полша от дълго време. Има няколко хиляди от тях. Те участват в редовни операции с нас. Нека не забравяме, че САЩ и другите съюзници ни подкрепят и в други области: във въздуха, в морето, в космоса и в киберсигурността“, каза той.

Запитан дали е възможно броят на американския военен персонал в Полша да се увеличи до 100 000 души, той отговори, че това е реалистичен сценарий.

„Това е предположение от последните планове на НАТО, които бяха одобрени на политическо ниво на последната среща на върха във Вилнюс. Досега в щабквартирата на НАТО имаше 40 000 войници, а сега те са 300 000“, каза Димановски.

Той добави, че „войниците ще пристигнат в страна, която е застрашена, още преди да е започнала войната“.

Според него има различни готови сценарии за адекватен отговор на агресията.