Какво ще се случи с цените на горивата след края на дерогацията

Ще поскъпнат ли бензинът и дизелът

От първи март България не може да внася руски петрол, а рафинерията в Бургас ще трябва да заработи с друга суровина. Какви са прогнозите на бранша и какво ще се случи с цените по бензиностанциите?

Цените на горивата плавно се повишават. Това отчитат малките и средни търговци, след като от 1 март отпадна дерогацията за руски петрол.

Шоково поскъпване на най-масовия бензин А95 и дизел не се очаква, но тенденцията е към повишаване на цените, прогнозират от Асоциацията на малките и средни търговци. Причината – държавата не може да влияе на ценообразуването.

Неизвестните около вноса на друг сорт нефт и предстоящата му преработка, както и политическата нестабилност около ротация също били фактори, които влияят на пазара на горива у нас.

„Дерогацията, която вече действа, няма как да не се отрази на цените. „Лукойл” все още има запаси от руски петрол. Няма рафинерия, която да не се запасява с месеци напред”. Това коментира в ефира на „Здравей, България” Николай Николов, председател на Националното сдружение на малките търговци на горива.

По думите му влиянието на сорт Брент върху цените няма как да не се отрази. Според него е възможно да има увеличение от 20 до 30%. Николов добави, че е трябвало да се намери правилната формула как държавата да може да прибира, ако не цялата, то част от дерогацията.