Калин Стоянов: Цената за купуване на гласове остава между 50 и 100 лв.

Общо 99 сигнала и 46 досъдебни производства са образувани за купуване и продаване на гласове към тази сутрин. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско. Той подчерта, че има четири пъти повече образувани досъдебни производства спрямо предишните парламентарни избори.

По думите му схемите за предстоящия вот остават същите – опрощаване на дългове срещу подкрепа за определен кандидат, а цената за глас е между 50 и 100 лева.

„Между другото правим точно такава справка като сравняваме с предните избори, тоест миналата година за народни представители. За момента имаме образувани 4 пъти повече досъдебни производства. Сигналите като цяло са някъде около 2,5% повече, така че този път този път имаме повече. Аз лично си го обяснявам по две причини – на първо място е това, че може би гражданите имат по-голямо доверие и подават повече сигнали. На второ място, което е също много важно, ние много от рано се ориентирахме този път и поставихме задачи на хората, които ни предоставят информация в реално време, получихме много оперативни сигнали, които в момента се обработват“