Каменната ера: Незаконна тръба 2 г. държи перничани без вода, ВиК отрича

Близо две години без течаща вода вкъщи. Така живеят няколко семейства от Перник, които са подавали множество сигнали до институциите.

В дома на Сава Стаменов от пернишкия квартал “Радина” чешмите са сухи, а за миене, готвене и пране ползват вода от бутилки и бидони.

“Като индианци, ние сме още в каменната ера”, каза Сава Стаменов.

Според него безводието е свързано със строежа на една от новите сгради в района.

“Първият незаконен водопровод, който започва да се прави, прекъсва водоподаването, което го имаме от 2004 г., за да обезпечат една сграда”, обясни Стаменов.

От ВиК Перник, естествено, отричат.

“Тази сграда не е вързана изобщо с тоя водопровод. Вътре в местата, където минава водопроводът има някакво запушване и за това не можем да подадем вода”, смята Емил Пейчинов от ВиК Перник.

“Не ви ли е срам. Вие сте безочливи хора, посегнахте на водата. Това Господ само може да го направи, не вие”, каза Стаменов.

Наред с жалбите към различни институции, Сава се обръща и към министъра на регионалното развитие – по това време Гроздан Караджов.

“Отивайки при министър Караджов, показвайки му документите, се обади на директора на ВиК. И му каза: „В събота не идеш ли да ги закачиш, в понеделник не си ходи в кабинета“. Аз докато дойда от София тук бяха дошли камион, багер, работници”, добави Стаменов.

След обаждането, ВиК Перник изгражда нов водопровод, но без изготвен проект. Водата потича, но водопроводът е спрян от ДНСК, защото е незаконен.

“И ние го направихме по най-добрия начин, за да го отстраним. Може на вас да се казва, че е незаконен, а за мен е авариен”, добави Пейчинов.

От ДНСК потвърждават, че към днешна дата глобата в размер на 5000 лв. не е платена.  Все още няма одобрен проект за нов водопровод, а докато това се случи, Стаменов и неговите съседи ще продължат да разчитат на бидоните.