Карадайъ и Слави застанаха зад Бойко за кабинет

Движението за права и свободи (ДПС) ще подкрепи правителство с първия мандат и министър-председател Мария Габриел, обяви в кулоарите на парламента лидерът Мустафа Карадайъ. Това е първата ясно изразена заявка на формацията, която до момента с недомлъвки казваше, че по-скоро ще гласува за правителство с ГЕРБ.

Днес Карадайъ заяви, че партията му ще се отнесе сериозно към процеса по сформирането на правителство и за пореден път подчерта, че ДПС има експерти, които да предложи. В началото на седмицата при поредния кръг от разговори с ГЕРБ, движението се обяви за кабинет с брюкселски профил.

„Ние имаме самочувствието, че имаме експерти в почти всички сфери и ако стигнем до ситуация да се търсят експерти за правителство, ние ще вземем своето отговорно поведение с разум да решаваме и този проблем“, каза тогава Карадайъ.

Председателят на партията добави, че към момента не са обсъждани имена на министри. „Да вървим стъпка по стъпка, разговорите и срещите продължават. Полагаме усилия да има изход от политическата криза в България“, каза лидерът на ДПС.

Вчера лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов също намекна, че партията му ще подкрепи кабинет „Габриел“. Той обяви, че формацията ще даде подкрепа само за правителство от експерти и макар че не посочи с кой мандат, може да се предположи, че става дума тъкмо за първия, тъй като предложението на Габриел е експертен кабинет с хоризонт за работа от една година.