ядрена енергетика
ядрена енергетика

Касчиев на щик срещу ядрената ни енергетика

Целенасочените атаки срещу АЕЦ "Белене" на безспорния капацитет издават специфични лобистки интереси

Има една порода хора, които са изключително честни по природа, но пък са тъй сприхави, че често пъти стават плячка сами на себе си. Ако не попаднат междувременно в лапите на Когото Трябва. Защото болезнените амбиции са силно манипулируеми.

Невероятно, но факт – най-ревностните поклонници на Истината, винаги са с тежко прекарано детство, леко чалнати и дотам несигурни в себе си, че предпочитат да заместят елементарните си човешки потребности с тези на някой Идол. Или пък да се посветят духовно и телесно на някоя голяма Идея. За Идол може да бъде избрано всичко – от невинната лайкучка та чак до девственото зачатие на Светата Дева Мария. Дори някое заинтересовано ядрено лоби пасва за Идол. Стига да плаща добре.
Внимание: ядрените лобита не са само с руски произход, както е приучено да мисли нашето обществото.

Ядрена енергетика се развива и на други географски дължини. Дясната ръка на едно такова радиационно лоби е безспорният ядрен капацитет г-н Георги Касчиев от град Шумен. Който 30 години е превтасал в атомната ни енергетика и който – удивително!, е най-върлият й критик. Има нещо шизофренично в това 30 години да си вадиш хляба в един бранш, като от една страна, да го развиваш, а от друга – систематично да работиш за неговото унищожение. Другото може да бъде само пряк финансов интерес.

Г-н Касчиев мрази до смърт ядрената ни енергетика и особено проекта АЕЦ „Белене”. Съдим по екзотичните и остроумни етикети, които му лепи на лягане и на ставане. За ядрения енергетик Касчиев Втора атомна е най-малкото „вампир за българската икономика; Троянския кон на Русия за влизане в ЕС; основен генератор на корупция. Иначе той е „неизгоден, ще лепи по 110 млн. евро разходи към бг бюджета годишно”, ще ни „завърже към Русия завинаги”, ще „изтрови земеделската земя в Северна България” и изобщо реакторите му ВВЕР 1000 са много рискови и скъпи.

Като махнем някои неточности около натрапчивите му представи за безопасността на централата и доста наглите му инсинуации по отношение на изгодата от проекта за България, г-н Касчиев демонстрира едно завидно познаване на материята. И няма как да е иначе – от 1972 г. до1989 г. той работи в АЕЦ “Козлодуй”. Бил е научен ръководител на пуска на Пети блок.

Също така е чел лекции в Токийски технологичен институт в периода 2001-2002 г. Касчиев е бил също изследовател по програма за нов реактор на „Уестингхаус“. Бил е съветник на шефа на МААЕ Мохамед ел Барадей, пише в интернет. От септември 2002-ра е в Института по изследване на риска към Виенския университет. По време на кабинета на Иван Костов оглавява КИАМЕЦ, но за кратко. Оттам му бият шута, след като предизвиква международен скандал с „новината“ за авария и радиационно замърсяване от АЕЦ „Козлодуй”.

Човекът, който за кратко прегръща десните идеи на СДС и симпатизира на политиката на зелените, всъщност е закърмен в семейството на активни борци против фашизма. В 8-и клас се запалва по физиката, през 1967 г. става студент Софийския университет. За да се издържа, работи по строежи, урежда се като статист в операта. После започва в „Козлодуй“.
Пререканията му с шефовете на централата били доста чести. За които чак през 1998 г. Касчиев получава дълго чакания реванш. Той наказва с 200 000 лв. ръководството на централата за необосновано изхвърляне на радиоактивен йод.

Сблъсък на интереси в душата на Касчиев се проявява непрекъснато в трудовият му път. Още месец преди да оглави КИАЕМЦ, той участва на международен семинар в София от името на Австрия, проведен на 21 май 1997 г. Там Касчиев представлява виенски антиядрен институт, който води люта битка срещу АЕЦ „Козлодуй“ и атомните централи по принцип. Касчиев дори остава преподавател в този институт, докато е шеф на КИАЕМЦ. Самата позиция на Касчиев относно българската ядрена енергетика е доста противоречива. Тя започва от учудване и негодуване от западния интерес към АЕЦ “Козлодуй” и достига до рязко противопоставяне на официалната власт в ущърб на нейното развитие.

Касчиев често атакува не само българското обществено мнение с най-различни „новини“ и артистични гастроли като изявата му на едно скорошно акционерно събрание на РВЕ – немския партньор на НЕК за строежа на Втора атомна. Касчиев успява да се вмъкне и се опитва да убеди германците, че АЕЦ „Белене“ е „енергиен вампир”. На всичко отгоре тръснал идиотското съждение, че българите нямат необходимата култура, за да експлоатират АЕЦ… И тия клевети излизат от човек, който е изкласил, както се казва, в нашата централа… Наложило се шефът на РВЕ Юрген Гросман да защитил проекта АЕЦ „Белене“ от българина.

Най-предателското му отношение към българските национални интереси Касчиев демонстрира в ключов момент за политическото и икономическото бъдеще на страната ни. Когато страната очаква отговор от ЕС дали и при какви условия ще бъде приета през май 2006 г.

Георги Касчиев винаги е готов да думне една пиратка с тежки обвинения към политици и енергийни шефове за готвен преврат в АЕЦ „Козлодуй“. Той винаги е „наясно“ с раздаване под масата на поръчки на приятелски фирми. Върхът в неговата активност срещу бъдещето на ядрената ни енергетика идва, когато Касчиев, все още шеф на КИАЛЕЦ, обявява на света, че при авария в атомната ни централа е изтекла радиация 8 пъти над допустимите норми и са обгазени двама работници. Изявлението му става повод за поредната атака срещу „Козлодуй“ от ядрени и екоорганизации на Балканите и в Европа.

Наскоро Касчиев използва едно по-силно земетресение в планината Враня, за да мобилизира дори Грийн Пийс, този път срещу бъдещата централа в Белене. Слава Богу, тази атака даде повод българската и световната общественост да разберат, че централата е проектирана да издържа на 8-ма степен по Рихтер. Както и че ще издържа на удар от „Боинг 474“.
Що за човек е ядреният експерт Георги Касчиев?

„От дете съм опърничав и не мога да се прикривам, когато смятам, че се върши нещо нередно”, признава си пред българската преса 50-годишният доктор на физическите науки. Детството му в родния Шумен, където е роден през 1949 г., било щастливо, но бедно. Голямата си мечта – да си купи велосипед, успял да осъществи едва след като започнал работа. Родителите му били активни борци против фашизма. Баща му обаче бил изключен от БКП през 1956 г., защото не приел априлската линия на партията. Майка му, която е от еврейски произход, дълги години ръководела концертното бюро в града. „Тя ме водеше на всички концерти.

Оттогава обикнах класическата музика, имам огромна колекция от записи, които слушам, когато съм ядосан“, признава Касчиев. Другата му страст е да отглежда зеленчуци и цветя в имот край околовръстното шосе в София. В гимназията бил отличник, но в 10-и клас му намалили поведението с три единици, защото протестирал, че направили две контролни в един ден. По правилата тогава това било строго забранено. Завършил средно образование с пълно отличие, но не му дали златен медал заради намаленото поведение.

„Спортувах много, играх във всички юношески формации на градския баскетболен тим“, разказва за себе си Касчиев. Когато решил да става студент, направил труден избор между МЕИ и Софийския университет. В крайна сметка записал физика в Алма матер.

„Парите не стигаха. Работил съм какво ли не, за да се издържам. Три години бях статист в Народната опера. Заплащането беше мизерно – по 1,20 лв. на вечер, но пък познавах лично всички звезди в театъра. Най-обичах представленията на „Кармен“, където играех жандарм или тореадор. Мразех обаче представленията на една руска опера, чието име вече не си спомням. Там трябваше в продължение на 2,5 часа да се преобличам като татарин, казак или дворянин. Голяма мъка беше“, спомня си Георги Касчиев.

По негови разкази той е спечелил първия си апартамент от работа в АЕЦ „Козлодуй“ – централата, срещу която десетилетия по-късно ще залива с неверни информации.Очевидно бедността, в която е отраснал, съчетана с амбицията и сприхавия му нрав, са изваяли непримиримият експерт Касчиев, свидна рожба на българската ядрена енергетика. Която, разбира се, той е винаги готов да я залее с помия. Всеки път, когато му свирнат ядрените му господари.

Ето как го описва някой си 6666 във форума на една наша информационна агенция: „… Няколко думи за господина,… който е представител на небезизвестната корпорация „Уестингхаус“, която ЗАГУБИ търга за АЕЦ „Белене“. Същото дете на природата реши да се опита да пробута експериментален модел реактор, за да спечели търга за Белене. Този вид реактори са работили само в лабораторни условия и никъде по света няма реален модел… Касчиев е съмнителен, още повече че руската ТВЕЛ спечели и търгове за доставка на свежо ядрено гориво, отново за сметка на „Уестингхаус“, която Касчиев така ревностно защитава…”

Исторически погледнато – нищо ново под слънцето. Когато българин види пари, често става еничар.