Къщите край Варна удариха €100 000, ето къде

Средната цена на новите фамилни къщи в селата около Варна достигна 100 хил. евро, а на стари къщи е около 60 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Цените са нараснали двойно спрямо периода преди пандемията.

Въпреки значителното поскъпване на селските къщи край морската столица те все още отговарят на възможностите на купувачите. Условията за финансиране на покупката на такъв имот от банките са добри и са се изравнили с условията по ипотеките за градски имоти. Всичко това води до реализиране на много сделки, а брокерите на имоти очакват цените на селските имоти край Варна да продължат да нарастват, пише „Труд“.

80% от купувачите придобиват селски имот с цел да живеят постоянно в него. Благодарение на работата от разстояние, както и на професии, които въобще не изискват присъствие в офиса, много семейства имат възможност да живеят извън големия град.

Наред с това обаче, над 50% от хората, които се установяват за постоянно на село, пътуват ежедневно до работа или училище. Затова едно от основните им изисквания към селата, в които купуват къща, е бързия и лесен достъп до Варна, обясняват брокери на имоти.

Най-популярните и скъпи локации за покупка на селска къща около Варна са Приселци, Близнаци, Здравец, Бенковски, Звездица, Кичево и Осеново. Към тях може да бъдат добавени вилните зони, Траката, Евксиноград, Ален мак, Манастирски рид.

Селата на разстояние до 30 км от Варна представляват най-голям интерес за купувачите. Банките, които активно финансират покупката на селски имот, наричат тези села “сателити”. В села на разстояние 35-40 км или повече от Варна има имоти на по-ниски цени и те също са популярни за семейно жилище или вила.

Има голям интерес и към покупката на парцели, независимо от нарасналите цени. Най-често хората ги купуват като инвестиция, за строителство на къща или с цел увеличаване на двора. Има много собственици на къщи, които не са удовлетворени от наличния двор от 600 кв. м и дори 1 декар и искат още по-голямо лично пространство.

Предлагането на селски имоти в района на Варна не е достатъчно, за да отговори на голямото търсене, затова покупката на къща “на зелено” е масова и вече стандартна практика.

Купувачите търсят къщи с дневни с площ над 35-40 кв. м, три и повече спални с възможност една от тях да бъде кабинет. За отоплението през зимата най-често избират котел, камина и водна риза, като някои искат и фотоволтаици, за да ползват слънчевата светлина.