Съпредседателите на "Зелено движение" Даниела Божинова и вечният мераклия за постове Тома Белев

Катастрофа: „Зелените” официално отсвириха ПП-ДБ

Официално! „Зелено движение“ няма да се яви с ПП-ДБ на изборите 2 в 1 на 9 юни. Решението е било взето от партийните органи на „Зелено движение“ – една от трите партии в „Демократична България“.

За решението си зелените посочват две причини – различните политически семейства в Европейския парламент и решението им да не се коалират с ГЕРБ и ДПС. В Европа „Зелено движение“ е част от Европейските зелени, ДСБ – от Европейската народна партия. Към ЕНП са се устремили и „Да, България“. „Продължаваме промяната“ пък са се включвали във формати на „Обнови Европа“.

Зелените са най-малобройната група в парламентарната група на ПП-ДБ с едва четирима депутати – съпредседателката на партията Даниела Божинова, предшественикът ѝ Владислав Панев и Васил Тодев. Доскоро част от партията бе и Илина Мутафчиева, но наскоро стана ясно, че ги е напуснала.

Ето какво съобщиха от „Зелено движение“:

ПП „Зелено движение“ взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи. Гласуването на Националния съвет бе предшествано от широко допитване до членовете на партията, което също показа подкрепа за явяването извън ПП-ДБ. Решението на партията е за самостоятелно явяване или в друг коалиционен формат. Зелено движение традиционно привлича широко участие на граждански активисти в листите си.

Участието под нова форма е значително по-трудно и с много неизвестни, но в Зелено движение имаме смелостта да отстояваме без компромис каузите си за чиста природа и честна политика, както сме го правили винаги досега в 16-годишната история на партията.

Влияние върху избора оказва и фактът, че принадлежим към отделно европейско политическо семейство – Европейските Зелени, със своя проевропейска идентичност, както и решението на Националното събрание на Зелено движение, което не позволява коалиране с партиите на статуквото, каквито несъмнено са ГЕРБ и ДПС.

Мотото в кампанията за Европарламент на Европейската зелена партия гласи: „Избери куража“. Нашето решение следва именно този дух на смелост и гражданска непримиримост.

Отчитайки всички трудности в работата на доскорошното редовно правителство, в което Зелено движение не е излъчвало министър, основен проблем е липсата на напредък в заложените приоритети и реформи. Избирателите ни очакваха както сериозни реформи по отношение на конституцията, правосъдната система и регулаторните органи, така и положителни промени, свързани с околната среда, с включването на гражданите в процесите на вземане на решения, с устойчивия енергиен преход, и с повишаване на справедливостта в обществото.

Волята, идеите и усилията за реформите, от които болезнено се нуждае обществото и икономиката на България, загубиха темпо. Направените компромиси не доведоха до значително подобряване на качеството на живот на гражданите или реализиране на обещаните промени и предизвикаха отлив на доверие към настоящата коалиция.

Благодарим на партньорите от ПП-ДБ за съвместната работа и постигнатите успехи и отчитаме, че в бъдеще ни предстоят още много усилия в общите ни каузи за повече демокрация, модернизация на икономиката и справедливост в българското общество.