Катедралата „Нотр Дам“ е пред отваряне пет години след пожара

Реставрацията на „Нотр Дам“ е почти завършена и катедралата е близо до повторно отваряне пет години след пожара, докато светът очаква с нетърпение Олимпийските игри в Париж, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Работата по реставрацията на „Нотр Дам“ тече денонощно. Катедралата трябва да отвори отново на 8 декември 2024 г. Снимка: Тиболт Камю/АП/БТА

Вечерта на 15 април 2019 г. покривът на храма избухва в пламъци. Скоро пожарът обхваща кулата и почти срива главните камбанарии. По целия свят телевизионните зрители наблюдават с ужас, докато средновековната сграда гори.

Френският президент Макрон, чийто втори и последен мандат приключва през 2027 г., иска да възстанови катедралата, за да повдигне настроението на нацията – и своя рейтинг.

„Само веднъж на столетие някой е домакин на олимпийски и параолимпийски игри, а само веднъж на хилядолетие се възстановява катедрала“, каза Макрон в новогодишната си реч за 2024 г.

Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и Филип Жост – ръководител на строителния проект пред „Нотр Дам“ на 8 декември 2023 г. Катедралата трябва да отвори отново на 8 декември 2024 г. Снимка: Sarah Meyssonnier/АП/БТА

Все още не е ясно какво точно е причинило пожара. Френски властите заявиха, че електрическа повреда или горяща цигара е възможно да са причинили пожара.

„Един пожарникар ми каза: „Господине, погледнете внимателно фасадата, защото ако не успеем да потушим този пожар, всичко ще се разруши“, спомня си Лоранс Алсина, който е собственик на щанд за продажба на книги в близост до катедралата на брега на река Сена.

Фасадата устоява, но за да бъдат възстановени щетите, са необходими пет години интензивни стабилизиращи и реставрационни дейности.

Гордостта на работещите по проекта проличава.

Шпилът на катедралата заобиколен от скеле на 30 ноември 2023 г. (Снимка: Michel Euler/АП/БТА)

„Това е строителната работа на живота, защото възстановяването на цял паметник в цялата му триизмерност е нещо изключително“, казва Ема Ру, майстор по емблематичните витражи.

Повторното отваряне е планирано за декември и в момента върви по график, според служителя, който ръководи строителния проект – Филип Жост.

„Вървим в срок и в рамките на бюджета“, обяви Жост миналия месец по време на изслушване в Сената.

Жост поясни пред законодателите, че проектът досега е струвал 550 млн. евро, финансиран отчасти с огромни дарения, включително от милиардерите от луксозния сектор Франсоа-Анри Пино и семейство Арно. Дарени са толкова много средства, че дори ще останат ресурси за допълнителни инвестиции в сградата, каза той.

Работници стоят на скеле до кулата на „Нотр Дам“ на 6 декември 2023 г. (Снимка: Тиболт Камю/АП/БТА)

„Трябва да бъдат усвоени още 150 млн. евро, които – при условие, че получим одобрението на нашите спонсори – ще бъдат използвани за възстановяване на катедралата и за решаване на проблеми, предшестващи пожара, които се отнасят главно до външната каменна зидария“, добави Жост.

63-годишният Жост, инженер по образование, който е прекарал голяма част от кариерата си в Министерството на отбраната, пое поста, след като предшественикът му, генерал Жан-Луи Жоржелен, загина при инцидент по време на поход през август 2023 г.