Кеф! Магистралите в Гърция безплатни от днес

От ранните часове на 20 май, събота (00:01 ч.) до сутринта на 22 май, понеделник (08:00 ч.) преминаването по магистралите в страната ще се извършва без заплащане на съответните пътни такси, заради изборите на 21 май. Безплатното преминаване на таксите по всички магистрали цели да се улесни движението на тези, които искат да отидат родните си места, за да гласуват.

Безплатни пропускателни пунктове за леки автомобили и мотоциклети ще има по всички основни магистрали в страната.

За членовете на СИК, пътуващи по време на изборите, таксите са безплатни от 10:00 ч., четвъртък, 18 май. до понеделник, 22 май до 24:00 ч. Преминаването става с показване на документ за СИК представител, както и документ за самоличност, пише „Труд“.

Засилен трафик се регистрира в пристанища, влаковете и автобуси, тъй като гражданите заминават за родните си места, за да упражнят правото си на глас в неделя, 21 май.

Общо 15 големи кораба тръгват днес от пристанище Пирея, където маршрутите до Аргосароническо море се движат на всеки час.

Хиляди граждани тръгват с автобуси, като в много случаи заетостта на автобусите достига 100% в резултат на което се планират спешни маршрути за пътниците.

Гражданите, които пътуват за да упражнят правото си на глас, на разстояние 200-400 километра, получават отпуск от един работен ден. Тези, които пътуват на разстояние от 401 километра или повече, получават  отпуск от два работни дни, ако пътуват изцяло по шосе, което декларират в отговорна декларация.

За тези, които пътуват до и от острови, за които няма пътен достъп, броят на предоставените дни отпуск се разглежда за всеки отделен случай, в зависимост от разстоянието и специалните условия на пътуване, като отпускът в тези случаи е над три работни дни.