Киев брани новата украинска посланичка в България, вижте коя е Олеся Илащук

Министерството на външните работи на Украйна защити назначението на Олеся Илащук за посланик на Киев в София, като обяви, че тя притежава диплома по международни отношения, съобщи РИА Новости.

Изявлението се дължи на кампанията, подхваната от украински и руски медии, че Илащук няма подходящо образование, за да оглави посолство. Указът на президента ВолодимищЗеленски за смяна на досегашния първи дипломат на Киев Виталий Москаленко бе обнародван в края на миналата седмица. Цитираха са данни от фейсбук профила на Илащук, в който тя се представя като сексолог и семеен терапевт.

Украински медии цитираха и криминално разследване на фирма за търговия с диаманти от Сиера Леоне, в която Илащук е работила, но не е сред разследваните.

„Що се касае до назначаването на Олеся Илащук на поста посланик, то в Министерството на външните работи на Украйна имаме информация, че тя се е дипломирала с отличие по специалност „Регионално управление“ в катедра „Международни отношения“ на Факултета по история, политология и международни отношения на Черновицкия национален университет „Юрий Федкович“, се казва в изявлението на МВнР на Украйна.

От ведомството допълват, че българското правителство е одобрило кандидатурата на Илащук, а назначаването за посланици на хора, които не са дипломати от кариерата, е обичайна международна практика.

Вчера Илащук откри канал в Телеграм, в който тази сутрин се оплака, че някой провежда срещу нея дискредитираща кампания.

„Виждам много невярна информация и негативизъм към мен. Е, нека враговете знаят, че за мен на първо място е моята родна Украйна и аз ще кажа истината. И може ли да се съди за човека само по думите? Ще бъде вярно да се каже какво всъщност съм направила“, написа новата посланичка на Киев в София.

Вчера е посветила три съобщения на участието си в конференцията с украинските посланици, в която е участвал и президентът Зеленски. Първият й пост в Телеграм канала е посветен на назначението й в България, колко си приличат българската и украинската природа и колко се вълнува от новата си работа.