Кирил Петков се извини на Мария Габриел

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков се извини за думите си за Мария Габриел, които се чуват на записа от заседание на Изпълнителния съвет на партията, разпространен от довчерашния член на парламентарната му група Радостин Василев.

„В дългата нощ, в която „Продължаваме промяната“ трябваше да вземе съдбоносно решение за втория мандат, имаше много емоции, мнения, квалификации. Имаше и непрецизен изказ от моя страна за г-жа Мария Габриел“, написа Петков.

И добави какво е личното му мнения за доскорошния български еврокомисар: „Считам, че Мария Габриел е пример за смелостта и способностите на дамите в политиката. Дълбоки уважения към нея и към всяка дама, взела решение да превърне политиката в призвание. Знам колко е трудно да се решиш на тази крачка и още повече да останеш. И също толкова добре знам колко е необходимо и безценно. С такива примери вярвам, че изпращаме силно послание и мотивация повече жени да разберат, че мястото на всяка от вас е точно там, където си изберете“.

Петков беше критикуван от ГЕРБ за неуважителния език към жените в политиката, след като пред съпартийците си (както се чува в записа) интерпретира нейното емоционално състояние и коментира нейни роднини.

Самата Габриел коментира пред журналисти, (преди извинението на Петков), че продължава да се усмихва и „не бива да се бъркат емоциите с твърдостта, принципността, прозрачността и принципите“.