Китай разработи подобен на ебола вирус, който убива за три дни

Китайски учени са разработили вирус, който имитира инфекция с Ебола, убивайки цяла група хамстери в рамките на три дни, предава The Independent.

Изследователи от Медицинския университет в Хъбей в Китай генетично проектираха по-малко застрашаващия вирусен везикулозен стоматит да носи протеин от вируса ебола, установявайки, че след това причинява „смъртоносна инфекция при хамстери“.

Новоразработеният вирусен модел предоставя „достъпен и удобен“ начин за изследване на смъртоносния вирус ебола, който има смъртност до 90 процента.

Вирусът ебола причинява тежко възпаление и увреждане на тъканите в цялото тяло, засягайки естествения механизъм на кръвосъсирване, което води до вътрешно кървене и в крайна сметка смърт.

Той се разпространява чрез директен контакт с телесни течности като кръв, слюнка, пот и сълзи. Вирусът ебола причинява тежко възпаление и увреждане на тъканите в цялото тяло, засягайки естествения механизъм на кръвосъсирване, което води до вътрешно кървене и в крайна сметка смърт. Той се разпространява чрез директен контакт с телесни течности като кръв, слюнка, пот и сълзи.