Китай за САЩ: Изпращат отровно свинско и получават кръв от тайванци за биооръжие

Пешката на САЩ трябва да отиде в обятията на Китай

Скандални информации процъфтяват в Тайван в дните преди президентските и парламентарните избори в страната. Те се движат в две основни линии. Едната е, че САЩ изпращат „отровно“ свинско на тайванците, а другата – че тайванското правителство тайно събира кръв от гражданите си и я изпраща на САЩ, за да направят биологично оръжие, с което да нападнат Китай.

Пешката на САЩ трябва да отиде в обятията на Китай

В Тайван е поставен въпросът за верността на най-големия му съюзник, а островът е представян като пешка, използвана от Америка. Според анализаторите крайната цел е да се вбие клин между Тайван и САЩ и тайванците да се тласнат към „гостоприемните обятия на Китай“, коментира Би Би Си.

„Изглежда има опити да се наложи настроението, че САЩ няма да подкрепят Тайван или ще го изоставят, ако има война или ако ситуацията не е изгодна за САЩ“, коментира Куан-шун Ян, експерт по дезинформацията.

Негови колеги посочват, че Китай има роля в разпространението на това съобщение, като е възможно дори да стои зад него. Техните доказателства стигат и до тайванци, близки до Пекин.

Ненадеждната суперсила

Не винаги става въпрос за теории на конспирацията – през повечето време става въпрос за засилване на новини, които показват САЩ в лоша светлина или ги сочат като ненадеждна суперсила, коментира изданието.

„За Китай това е битка за общественото мнение“, смята Пума Шен, тайвански експерт по китайската дезинформация и кандидат за законодателен орган на Демократическата прогресивна партия.

„Да убедиш всички, че Китай е по-добрата страна, е по-трудно, но да убедиш всички, че Америка е проблематична – е сравнително по-лесно. Китай би отчел това за успех“, посочва още той.

Когато тайванският гигант за чипове TSMC достига американския пазар, това е описвано като принуда от САЩ и „източване“ на ресурсите на Тайван. А продажбата на оръжия от САЩ на Тайван се смята за „измама“ с парите на острова. Твърденията са, че той ще получи ненадеждни оръжия.

Това е сред 84-те вида разкази за скептицизъм към САЩ, които бяха регистрирани от мозъчния тръст IORG между 2021 г. и 2023 г. в медиите на китайски език, в социалните мрежи, в онлайн форум и платформа за съобщения.

Отделите за пропаганда на местните правителства на китайски провинции и държавните медии разширяват тези разкази и в някои случаи те дори са предавани от утвърдени източници на информация.

Тайванците близки до Китай

Въпреки това повечето от тях остават тайвански политици и медийни организации, които са приятелски настроени към Китай. Отдавна съществуват подозрения за китайско държавно влияние, като през 2019 г. доклад на Ройтерс открива доказателства, че служители на континенталната част на страната плащат на тайванските медии за отразяване на събитията.

Слухът за биооръжията се появява за първи път в необоснован доклад на тайвански вестник, за който се предполага, че е свързан с Пекин.

Слухът за американското свинско месо започва с онлайн публикации, в които се твърди, без никакви доказателства, че правителството тайно представя свинско от САЩ за тайванско. Седмици по-късно се правят и твърдения за отровно свинско месо от Америка. След като се проследяват източниците на тези твърдения, се вижда, че в основата им стои прокитайско хонконгско издание.

Влияние върху изборните резултати

Идеята, че американското свинско месо може да е опасно, предизвиква дискусии в Тайван от години, но сега отново се завръща – точно навреме за президентската надпревара, която може да се окаже напрегната.

Но се завърна точно навреме за това, което изглежда напрегната президентска надпревара. Според Пума Шем, ако всяка от дезинформационните кампании убеди дори само около 3% от избирателите, то това ще повлияе на изборните резултати.

В навечерието на последните избори през 2020 г. Тайван става свидетел на масивна вълна от дезинформация срещу Демократическа прогресивна партия. Смята се, че разпространяващите се твърдения идват от Китай.

Въпреки че в крайна сметка резултат от нея няма – президентът Цай Инуън печели втория си мандат със съкрушителна победа, дезинформациите силно тревожат много тайванци.

Расте напрежението към Китай, доверието към САЩ намалява 

Но политическият пейзаж оттогава се променя. От една страна, напрежението с Китай нараства – Пекин многократно затвърждава мирното обединение с Тайван като своя цел, но не изключва и използването на сила. Междувременно доверието към САЩ също намалява.

Проучванията показват, че тайванската общественост все още вярва на САЩ много повече, отколкото на Китай. Но годишното проучване на American Portrait, проведено от тайвански учени, установява, че миналата година само 34% от тайванците смятат, че САЩ са надеждна страна – в сравнение с 45% през 2021 г.

„Катастрофалното изтегляне на войските от Афганистан и нежеланието на разделения Конгрес да продължи да финансира Украйна във войната с Русия, допринасят за опасенията на Тайван, че Америка ще ги изостави или ще пропусне да се намеси, ако Китай ги нападне“, посочват анализатори.