Клетвата на новите депутати (обобщение)

Кандидатурата на Рая Назарян успя да събере необходимите гласове при две последователни гласувания. Опитите продължават

Първото заседание на 50-тото Народно събрание започна. Фалстарт при избора на председател

Спорният момент в тържествения първи ден за новите депутати, очаквано се оказа изборът на нов председател на Народното събрание.

Предложението на първата политическа сила ГЕРБ-СДС Рая Назарян да седне на стола на председателя на парламента, беше отхвърлено от депутатите. Кандидатурата не успя да събере необходимите гласове при две последователни гласувания.

Само четири партии номинираха кандидати за председател на 50-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС предложиха Рая Назарян за председател на парламента. От „Възраждане“ издигнаха за поста Петър Петров, „Има такъв народ“ предложиха Силви Кирилов, който е най-възрастният присъстващ народен представител и момента води първото заседание. От „Величие“ предложиха проф. Илияна Матеева.

„Да върнем здравия разум“ и още пожелания:

По традиция първото заседание беше открито от най-възрастния народен представител – 73-годишният Силви Кирилов от ИТН.

В откриващото си слово Кирилов каза, че живеем във време разделно и призова да бъде върнат здравият разум. 

“От разединението страда държавността. Българският избирател иска промени, а задача на политиците и интелигенцията е да ги осъществи – планирано, осъзнато и обосновано”, заяви още Кирилов след като откри първото заседание на 50-ото Народно събрание.

“Живеем в изключително динамично време, живеем във време разделно, живеем в сложна социално-политическа ситуация. В обществото липсва доверие в институциите и в политическата система, както и усещане за недостиг и липса на справедливост”.

“Народът ни постави изключително важни и съдбовни задачи за решение и ние трябва да оправдаем доверието, каза Силви Кирилов. Време е да върнем здравия разум”, посочи Кирилов.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че очаква новото Народно събрание да не срещне проблем с избора на председател на парламента.

“Очаквам Народното събрание да не забуксува и да избере председател на парламента и бързо да избере редовно правителство”, каза Главчев на влизане в Народното събрание.

Предишното правителство падна, защото ГЕРБ и ДПС  искаха да спечелят политическата власт. Спечелиха я, нека сега управляват. Това заяви бившият премиер Николай Денков на влизане в парламента.

Той повтори, че решението на групата е да не подкрепят Рая Назарян за председател на Народното събрание.

„След като ние два пъти успяваме да направим редовно правителство, единият път като първа политическа сила с подобен брой народни представители колкото в момента има ГЕРБ, вторият път като втора политическа сила, може да се направи правителство, ако има желание”, каза той.

България има нужда от редовно правителство с 4-годишен мандат, за да се спре цикълът от предсрочни избори, каза Йордан Цонев от ДПС. В речта си по време на първото заседание на 50-тото Народно събрание Цонев подчерта, че резултатите от изборите са потвърдили евроатлантическият избор на страната и ДПС ще следва неотклонно тази политика.

„Благодаря на хората, които ни чуха и ни се довериха, ние няма да ви подведем. Пожелавам успешно изпълнение на дълга пред хората и родината. ДПС работи на терен цял месец, ние чухме какво ни казват хората. Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, дневният ред на обществото не е дневният ред на политиците. Хората не искат нови парламентарни предсрочни избори“.

Условията на ГЕРБ: Кабинет на споделената отговорност

Според ГЕРБ-СДС пред 50-тото Народно събрание има само две възможности – кабинет на споделената отговорност с широка подкрепа и управленска програма за пълен 4-годишен мандат или нови избори, коментира от парламентарната трибуна Тома Биков.

По думите му избирателите са дали ясен знак, че от политическите партии се изисква смирение, възможност за изграждане на сложни управленски конструкции и съвместно очертаване на позитивен дневен ред пред страната.

Кой ще е новият председател на Народното събрание?

След края на тържествената част депутатите ще трябва да изберат председател на Народното събрание. Тази задача се оказа трудна в предишните два парламента, тъй като политическите сили не успяха да стигнат до консенсус.

В 48-то Народно събрание изборът на председател отне 3 дни, а като компромисен вариант за поста бе избран най-възрастният депутат тогава – Вежди Рашидов.

В 49-я парламент след подобна патова ситуация двете най-големи партии ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха техни представители да се ротират на поста.

Изборът на Назарян като условие за преговорите за правителство

До момента за мястото на председател на 50-тото Народно събрание има издигната една кандидатура – Рая Назарян от ГЕРБ-СДС.  Вече няколко пъти от партията на Борисов подчертаха, че председателят на парламента и премиерът трябва да бъдат задължително от ГЕРБ. Дори поставиха изборът на Назарян като условие за продължаването на разговори за сформиране на редовно правителство.

До момента от ПП-ДБ категорично заявиха, че няма да покрепят номинацията на Рая Назарян, тъй като по думите им те не е правилният човек, който да бъде на най-високото място в държавата.

От БСП също съобщиха, че няма да подкрепят кандидатурата на ГЕРБ.

Парламентарните сили вече имаха разминавания по някои технически въпроси като това дали депутатите да продължат да заседават в сградата на бившия партиен дом или да се върнат в старата сграда на Народното събрание.

А също и как да бъдат разпределени местата на 7-те парламентарни групи. Взето е решение на база големината на партиите и според него новите депутати от „Величие“ няма да имат места на първия ред в пленарна зала.

Очаквайте подробности!