Кмет сече над седемдесет 100-годишни дървета заради ремонт

Повече от 70 дървета на близо 100 години ще бъдат премахнати от централната част на Добрич. Това включва планът на местната администрация, управлявана от кмета Йордан Йорданов, за ремонт на пешеходната зона в града. На мястото на отсечените дървета щели да бъдат засадени нови, с което щяла да бъде подобрена жизнената среда.

Притеснени за това, че сегашните големи дървета ще бъдат заменени с нови по-малки, от което ще намалее сянката по улиците и пространствата около жилищните сгради ще станат по-неприветливи, граждани поискаха среща с местната администрация. На нея те потърсиха отговор на въпросите дали има начин да бъдат запазени по-голяма част от дърветата или те да бъдат заменени нови поетапно, а не наведнъж.

От общинската администрация в Добрич са обяснили, че дървета, които подлежат на премахване са общо 74. Ландшафтният архитект Ивелина Радилова от екипа на проектантите, работещи по новата визия на централната пешеходна зона в Добрич обясни, че  целта на засаждането на нови дървета в града е те да подобрят жизнената среда.

Тя обясни, че сред премахнатите дървета ще бъдат и тези в тясната част на пешеходната зона до т.нар. „Стара къща“. Причината за това била, че при ремонт, извършен през 2014 г. сериозно са били засегнати кореновите системи на дърветата, въпреки, че това не се е отразило на растежа и раззеленяването им.

“Има дървета, които по външни признаци са в много добро състояние, но бих искала да обърна внимание, че, освен състоянието на дърветата и на всяко конкретно дърво има много други неща, с които трябва да се съобразим. Не искаме да се вложат огромни средства и след 5-10 години да имаме разбита настилка”, обясни тя.

Като част от проблемите зам.-кметът инж. Пенчо Керванов изтъкна, че кореновата система нарушава канализацията и подземните комуникации по централната улица в града, обясни инж. Пенчо Керванов, зам.-кмет в Община град Добрич.

От Общината са обяснили също, че поетапната подмяна  на дървета в центъра на Добрич е възможна, но ще бъде по-скъпа, заради необходимостта от многократно наемане на специализирана техника. Освен това подмяната ще трябва да бъде извършвана в продължителен период от време, при положение, че ремонтът на централната пешеходна зона ще е вече завършен. 

По време на срещата гражданите са настояли да получат информация и за това, дали е правена оценка и какво е констатирал анализът на дърветата в централната градска част.

От Общината са отговорили, че през м.г. от фондация „Едно дърво“ е направена много подробна оценка, към която е приложена и голям обем фотодокументация. Оценката е била извършена от специалисти – ландшафтни архитекти и лесовъд.