КНСБ: 2588 лв. на месец са нужни за издръжката на тричленно семейство

За една година сумите нарастват с 87 лева за един човек и със 156 лева за семейство

Необходимият „чист“ месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, е 1438 лева, а за тричленно семейство от двама работещи и едно дете са нужни 2588 лева на месец – това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за четвъртото тримесечие на 2023-а година.

За една година сумите нарастват с 87 лева за един човек и със 156 лева за семейство, а на годишна база увеличението е с 6,4%. Над един милион и шестотин хиляди души получават възнаграждение под заплатата за издръжка, обяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

От изследването става ясно, че близо 1 милион работещи българи или 39,2% са с трудови възнаграждения до 1000 лв. Тенденцията е този брой да намалява, но все още делът е значителен. А малко под 2/3 от хората не достигат заплатата, необходима за издръжката им.

Виолета Иванова, заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ коментира, че през миналата година се наблюдава забавяне на инфлацията в сравнение с 2022-ра. Това се дължи на успокоението при цените на енергийните ресурси, рязко поскъпнали след началото на войната в Украйна, но вече спаднали до по-нормални нива, поясни тя.

Тя уточни, че въпреки затихващата инфлация има нарастване на цените на основни хранителни продукти със 7,2% на годишна база. По-сериозно увеличение има при месото, хляба, захарта и зеленчуците. При отделни стоки обаче има немалко понижение в ценовите нива – например кравето сирене поевтинява с 10% за година, с 12,9% пада цената и на прясното мляко. Подобна е и тенденцията при олиото – понижението при него е с 20,8%. Цените в заведенията за обществено хранене обаче са скочили с 10% въпреки все още ниският ДДС за сектора, отчитат от КНСБ.

Като цяло тенденцията, наблюдавана през миналата година, е позитивна, но тя е много бавна и слаба, отбеляза още Пламен Димитров.