КНСБ: 39 млн. лева не стигат, протест на 20 май ще има

Въпреки обявените увеличения на заплатите на академичния състав – синдикатите във висшето образование излизат на протест на 20 май, обявиха тази сутрин от КНСБ.

На този фон от Съвета на ректорите съобщиха, че трябват още 184 милиона лева за възнаграждения в университетите, а според образователния министър в бюджета няма ресурси за увеличение на заплатите.

В ефира на „Тази сутрин“ председателят на Съвета на ректорите д-р Миглена Темелкова заяви, че обещаните вчера 39 млн. лева за заплати не са допълнителни, а планирани, но неизплатени средства.

„Опираме до липсата на 184 млн. лева, за да бъде спазен закона. Ние не искаме нищо излишно освен това да се спази закона. Това е нашата логика“, уточни Темелкова.

Ресурс обаче няма, обяви образователният министър Галин Цоков.

„При един разговор миналата седмица с финансовата министърка тя каза и пред мен, и пред синдикатите тогава, че няма ресурси в бюджета – средства, които могат да се използват за тези 168 милиона, които общо за нужни за това увеличение. И тогава ние тръгнахме да решаваме поне първата стъпка към решаване на проблема“, допълни Цоков.

От съвета на ректорите утре ще вземат финално решение дали ще протестират.

Друга позиция заявиха от КНСБ тази сутрин. Обявеният за 20 май протест ще се проведе, съобщават от организацията.

Посочените 39 млн. лв. не стигат, а новообещаните 12 млн. лева за служители пък са „крайно непрофесионално определени“, пише в позицията.