КОАЛИЦИЯ! ПП-ДБ готви споразумение с ГЕРБ

Ден преди националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търново, на което партията ще решава съдбата на сглобката, от ПП-ДБ дадоха знак, че са готови да приемат условията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за коалиционно споразумение.

“Ако е форма на установяване на ясно разписан механизъм за взимане на решения, то може, да. Ако обаче е разпределение на постове между партии – не, считам, че избраните министри вече са установени, това което е договорено е ротацията на премиерите”, заяви зам.-председателят на 49-ото НС от ППДБ Никола Минчев. Ден по-рано съпредседателят на ДБ Христо Иванов също обясни, че е “добре всички елементи да бъдат фиксирани писмено, за да няма недоразумения”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още в нощта след балотажа предупреди некоалиционните си партньори от ПП и ДБ, че “хората вече не понасят лицемерието – или се прави коалиция като хората, или подобни сглобки не ги виждам за правилни”. От ГЕРБ продължават с анализа на работата на министрите по ресори и настояват за смяна в отделни министерства, където работата е “много незадоволителна”.

От ППДБ обаче към момента не са склонни за персонални смени в изпълнителната власт. “За да има смяна на министри, трябва да има взаимна договорка, а такава няма”, заяви Никола Минчев. “Няма такава договорка. За да има смяна на министри, трябва да има съгласие между всички участници в парламентарното мнозинство. А за заместник-министри – това е прерогатив на изпълнителната власт, защото те се назначават от министър-председателя”, отбеляза Минчев.

Той посочи, че желанието на ГЕРБ за по-голям контрол на работата на министрите е изпълнимо. “Министрите да идват в комисиите и на парламентарен контрол и там им биват задавани въпроси в сферата на тяхната компетентност, това е ставало във всички парламенти и не е някаква процедура, която ГЕРБ са измислили”, заяви Никола Минчев.

По другото предложение на първата политическа сила – да се обсъждат по-задълбочено законопроектите, които се внасят от Министерския съвет, Минчев също изрази съгласие: “Може да има някакво сътрудничество”.

По време на анализа на управленската и законодателната програма в централата на ГЕРБ с депутатите от парламентарната група, Борисов изброи случаи, в които от ГЕРБ са поставяни при свършен факт. “Нито са ни питали за електронните рецепти, нито за каквото и да било. Ще има данъци, вдигнати по 40-50%, а в нашата програма е казано, че няма да се вдигат данъци. Затова трябва много ясно с партньорите да знаем къде се чертите, които не могат да се преминават”, предупреди лидерът на ГЕРБ.