Селскостопанските продукти са основна част от регионалната и културна идентичност на държавите в Европа и отразяват както различните им традиции, така и географските и климатични особености. Така например по Средиземноморието зеленчуците и плодовете са изобилни, а в Северна Европа месото и млечните продукти от хилядолетия имат водеща роля на масата. Но в съвременния свят технологиите, общото ниво на икономическо развитие, а и субсидиите по линия на ОСП, променят парадигмата и позволяват хладни страни като Нидерландия или Полша да имат водеща роля в производството на зеленчуци например.
Всъщност едва шест страни са отговорни за огромна част от производството на основните групи хранителни култури и продукти в ЕС като зърно, мляко, месо, зеленчуци и плодове – това са Франция, Испания, Италия, Германия, Полша и Холандия. Още три-четири страни намират място в топ 5 в някои от категориите – като Румъния при зърнените култури, Гърция при плодовете и ядките и Ирландия при телешкото месо. Така по-малко от 10 европейски държави на практика произвеждат до 85% от общия пазар на тези базови храни, показват данните на Евростат за 2023 г.
Ако погледнем структурата на българското земеделие, ще установим, че от години то е все повече и повече доминирано от зърнопроизводството за сметка на площите със зеленчуци и плодове – реколтата от зърно в последните години доближава 7 млн. тона, но дори така България не може да достигне топ 5 на производителите в ЕС, където годишно се произвежда над 280 млн. тона зърнени култури и ориз. Франция е лидерът в това отношение с дял от над 22% от тази продукция през 2023 г., следвана от Германия и Полша. Испания и Румъния с дял от около 7% допълват петицата в сектора.
Зеленчуковите градини на Европа пък са в Испания и Италия – в тези две страни е концентрирано почти половината от европейското производство. Франция, Полша и Холандия са следващите в топ 5, а заедно тези страни са отговорни за близо ¾ от зеленчукопроизводството в ЕС, което възлиза общо на почти 60 млн. тона. Почти същите страни в леко разместен ред мощно доминират и в категорията на плодовете и ядките – общо над 62 млн. тона са произведени в ЕС през 2023 г. Лидер е Италия с над 27% от продукцията, а в топ 5 попада и Гърция.
Испания е най-големият производител на свинско месо (общо производство в ЕС 20.6 млн. тона), а Франция – на говеждо месо (6.4 млн. тона общо производство). На второ място в двете категории е Германия, а Ирландия очаквано намира място в петицата за говеждо месо. Водещ производител на пилешко пък е Полша, следвана от Испания, Германия, Франция и Италия. В Германия се произвежда една пета от млякото – общо над 160 млн. тона в ЕС.