Money of Bulgaria. Bulgarian lev bills. BGN banknotes. 50 levove. Business, finance, news background.

Кои са общините с най-високи заплати в България?

Столична община се нарежда на четвърто място с 2 475 лева брутна заплата

Кои са общините с най-високи заплати в България? Отговорът на този въпрос дадоха икономисти от Института за пазарна икономика в предаването „Добавена стойност“ в ефира на Дарик радио.

Картата на заплащането, изготвяна от ИПИ за пета поредна година, показва средната брутна месечна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение лица в частния и обществения сектор в 265-те общини у нас.

Лидер в това отношение е Челопеч, където средната брутна заплата възлиза на 3 398 лева. Това е и единствената община в страната със средни нива на заплащането от над 3 000 лева. Малко под тази граница е Козлодуй (2 949 лева), а на третата позиция се изкачва Кнежа (2 813 лева).

Първите три места се заемат от общини, в които са позиционирани водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури.

Столична община се нарежда на четвърто място (2 475 лева), следвана от Раднево и Пирдоп. В топ 10 попадат още Гълъбово, Девня, Панагюрище и Божурище.

Според главния икономист на ИПИ Лъчезар Богданов, освен водещите общини по заплащане, има и около 50-60 общини, в които заплащането е между минималната заплата до 1 000 лева.

„В тези общини е характерно, че има демографски проблем, пазарът на труда не се развива добре и липсват инвестиции. В тази категория попадат и доста общини, в които има някои индустрии, които са трудноинтензивни и с не много голяма производителност – туризъм, шивашка индустрия. За много от туристическите общини заплатите не са високи. Въпросът е дали наистина не са високи или имаме сив сектор“, каза още Богданов.

Сред големите областни центрове най-високите средни възнаграждения са в Столична община – 2 475 лв. (четвърто място в страната), община Варна – 1 642 лв. (седемнадесето място в страната) и община Пловдив – 1 584 лв. (двадесет и второ място в страната).