видове кредити
видове кредити

Кои са различните видове кредити и как те въздействат на кредитния ви рейтинг?

Когато става въпрос за кредитния ви рейтинг, не всички дългове се третират еднакво.

Кредитните сметки са под различни форми: кредитни карти, ипотеки, автомобилни заеми и студентски заеми, за да назовем само някои от тях. Но знаете ли, че всички те могат да бъдат класифицирани в три различни вида кредити? Кредиторите търсят доказателства за всеки от тези видове кредити в кредитния ви доклад като доказателство, че можете да управлявате отговорно различни видове дългове.

Наличието на различни форми на кредит може да повиши кредитния ви рейтинг – а липсата на добра комбинация може да го влоши. Ето разликите между трите вида кредити и как да използвате всеки от тях, за да изградите по-добър кредитен рейтинг.

 

Какви са различните видове кредити?

Съществуват три основни вида кредити: кредит на вноски, револвиращ кредит и отворен кредит. Всеки от тях се заема и изплаща с различна структура.

Кредит на вноски: Кредитът на вноски е вид кредит, при който заемате една сума и я изплащате заедно с лихвата на редовни фиксирани плащания или вноски за определен период от време. След като кредитът на вноски се изплати изцяло, сметката се счита за закрита. Примери за кредитни сметки с разсрочено плащане са ипотеки, автомобилни заеми, лични заеми и студентски заеми.

Револвиращ кредит: Револвиращите кредитни сметки ви позволяват многократно да заемате и изплащате суми от една кредитна линия до максимален лимит. Вие контролирате колко да заемете (и в крайна сметка трябва да върнете). Лихви се начисляват върху всяко салдо, останало след датата на падежа на всяко извлечение, така че е възможно да избегнете плащането на лихви, ако изплащате салдото си изцяло всеки месец. Докато извършвате всичките си плащания навреме, сметката ще остане отворена за неопределено време, докато не решите да я закриете. Кредитните карти са най-разпространеният вид револвиращ кредит.

Отворен кредит: Отвореният кредит е уникален с това, че месечните плащания варират, а салдата се дължат изцяло в края на всеки цикъл на фактуриране. Сметките ви за електричество са чудесен пример за отворен кредит; дължимата сума зависи от това колко електроенергия сте използвали през месеца. От вас се очаква да платите цялата сметка в рамките на определен брой дни след получаването ѝ. Много сметки за комунални услуги – например за газ, електричество, вода, кабелна телевизия и мобилни услуги – се считат за отворени кредитни сметки.

Наличието на различни видове кредити е важна част от кредитния ви рейтинг, тъй като показва на кредиторите, че можете да управлявате отговорно различни видове дългове. Въпреки това не винаги е ясно колко сметки от всеки вид кредит трябва да имате, за да демонстрирате правилната комбинация.

Потребители на всякаква възраст и с почти всяко ниво на доходи могат да изградят своя кредитен рейтинг  до ниво, което повечето кредитори считат за „добро“, само с два или три кредита, като например кредитна карта, заем за кола или студентски заем. В рамките на една или две години, стига да правят плащанията си навреме, да поддържат салдата по картите си на 0 лева, или евро и да изплащат салдата по разсрочените си заеми възможно най-бързо.

Кредитният ви портфейл е един от най-малките фактори, участващи в изчисляването на кредитния ви рейтинг, като съставлява 10% от уравнението, но все пак е важен елемент, за който трябва да внимавате. Кредиторите обичат да виждат различни видове кредити в историята ви, защото това показва, че сте способни да използвате отговорно всички различни видове кредити.

Източник: novi-onlain-krediti.com