Украйна
Украйна

Кой бряг ще залее бежанската вълна от Украйна

Както изглежда, думата „бежанец“ е най-употребяваната и модерна дума за последната година. Последните събития в Украйна надминаха всички граници на необоснованото и неадекватно поведение на украинската войска на собствена територия и към собственото си население. Виртуалното пространство, което уж е безкрайно и безпределно,стана тясно и вече не побира снимките на деца от Донецк и цялата околия с надписи на руски и английски „Спасете децата на Донецк“, „Искаме да живем“ и пр.

Гледам тези красиви мили ангелчета с табелки в ръка и ги асоциирам с децата на Сирия, които също така молеха да не ги убиват, но никой не ги чуваше. Град Славянск и Донецк се превърнаха в неравностойно бойно поле, където въоръжените сили на украинската армия се сражават срешу цивилното население, фронтовата линия минава по жилищните квартали.

Бойните действия са в разгара си, за което свидетелстват последните възмутителни събития в град Луганск, където посред бял ден от въздуха беше бомбардирана административна сграда. По официалните данни жертвите са 8, от които 4 жени и 30 души са тежко ранени с опасност за живота. Убита е министърката на здравеопазването на Луганска област,докато е купувала лекарства в аптеката и е помагала на ранените на тротоара. Два бойни самолета “Су 25“ на украинската авиация, които са летели ниско, на височина 350 м. откриват огън по мирното население и пускат 5 снаряда от типа НУРС / неуправляем ракетен снаряд/.

Руският телеканал „Россия 24“ денонощно предава най-актуалните новини от Донецка област, от всички малки и големи градове, съпроводени с кървави кадри. Загиват невинни хора и това стана ежедневие в Украйна, която заприлича на филм на ужасите. Но за голямо съжаление не можем да сложим на този филм на ужасите в десния долен ъгъл червена точка +12, защото децата в него са в главната роля – „жертви“. 12 годишно момченце беше застреляно на улицата в Донецк. Обстрелват детска болница.

Децата се крият в мазетата. Бебе на 8 месеца, което е на апаратно дишане поради заболяване на белите дробове, не може да бъде свалено в мазето на болницата, защото там няма да работи апаратът. Не може и да бъде преместено в съседен град, защото няма хуманитарен коридор и никой не гарантира безопасност по трасето. Бежанската вълна се засилва с всеки изминал ден и час, хората бягат накъдето им видят очите. Хуманитарен коридор, който гарантира безопасността на бежанците все още не е обезпечен. Журналистите, отразяващи събитията, питаха в ефир, къде са сега международните хуманитарни организации.

Налице е истински геноцид и пълно нарушаване на човешките права. Хората са уплашени до краен предел и бягат засега в съседните градове и села. Но бойните действия се разпространяват като епидемия. Къде ще отидат тези бежанци след това, някой задава ли си този въпрос. Новият президент води преговори с Обама по „финансиране на безопасността на Украйна“.

Каква безопасност, тук става дума за чист тероризъм. Народът на Украйна бяга от домовете си. Знаем колко тежка е съдбата на сирийските бежанци, защо се допуска второ действие на същата пиеса. Няма нещо по-унизително да си прокуден от собствения си дом, няма нещо по-обидно и нечовешко да си заплашван от сънародник и да загинеш от „братска“ ръка! Няма нещо по-недостойно от геноцид към собствения си народ.

Политическите синоптици не дават никакви прогнози над кой град утре ще вали кървав дъжд и къде ще удари оловна градушка! Кой ли бряг ще залее бежанската вълна от Украйна?