Кой заплаши с бомби училища в София, Русе, Бургас и Стара Загора?

Училища в София, Русе, Бургас и Стара Загора получиха заплахи за бомбени сигнали тази сутрин. Сигналът за бомба в гимназията по туризъм в Русе е бил подаден на спешния телефон около 10:30 часа, съобщи Нова телевизия. Всички ученици от двете сгради на гимназията, които се намират в различни квартали на града, са били изведени. В района има засилено полицейско присъствие.

Малко по-късно сигнал за бомба прекрати учебните занятия и в училище в Стара Загора. В момента се действа по процедура, допълниха от местните органи на реда.

До момента от МВР имат информация за подадени имейли с бомбени заплахи за училища в Русе, Бургас и София, пише БНР.

През март 2023 г., непосредствено преди парламентарните избори на 2 април, училищата в цялата страна отново бяха залети с бомбени заплахи. Първоначално имейли идваха от руски адрес, под заглавие „важно съобщение” от името на Егор Синянский.

Няколко поредни дни имаше заплахи за бомбени взривове и престрелки в училища в цялата страна. Предупреждения получиха директори в София, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Сливен, Варна, Велико Търново и Ямбол.

Тогава авторите на заплашителните мейли, изпратени в Стара Загора и Бургас се представиха като „македонски националисти”, които са недоволни от българската политика. Те заплашваха, че всички деца ще умрат и плашиха с “бутанови бомби”.

Полицията разследва случая с получените имейли с бомбени заплахи за училища.