Комисар Тенчо Тенев: Електронните книжки ще озаптят менте шофьорите

Ако в Европейския съюз се въведат електронни шофьорски книжки, пътните полицаи ще залавят по-лесно шофьорите с фалшиви документи за правоуправление.

Това подчерта бившият шеф на КАТ-София комисар Тенчо Тенев пред NOVA.

Припомняме, че Европейската комисия предложи в Блока да бъдат въведени електронни шофьорски книжки.

Идеята е свързана с целите да се постигне по-добър обмен на данните, свързани с безопасността на пътя и извършените в чужбина нарушения да не остават безнаказани.

„С единната система всеки един пътен полицай, в момента, в който вкара личните ви данни, ще излиза къде сте си изкарали книжката и дали на територия на ЕС сте извършили нарушение. Такъв е случая със Семерджиев, който се оказа с фалшиво швейцарско свидетелство за правоуправление”, обясни Тенев.

Според статистиката на ЕК през 2009 г. жертвите на пътя са  37 000, а миналата година са малко над 20 000.

„Има намаление на убитите при катастрофи, но ще трябва да работим още. Смятам, че е допустимо да няма нито един смъртен случай на пътя до 2050 г. с развиването на съвременните технологии. В най-скъпите автомобили има поставени системи за безопасност на самия водач. Например, ако заспите и се отклоните от пътното платно, воланът ще започне да вибрира. Това може да се въведе за всички автомобили”, добави бившият шеф на КАТ-София.

По думите му е необходима промяна в законовата рамка.

„Ако страната се насити с катаджии и камери, нарушенията ще намалеят заради глобите” смята Тенев.

И заключи, че масово младите хора се качват зад волана пияни и дрогирани.