Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента за БТР-ите за Украйна

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението

Ветото на президента върху Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно БТР-и на Украйна, беше отхвърлено от Комисията по отбрана. С 11 гласа „за“ и 4 „против“ депутатите отново подкрепиха закона.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно БТР-и на Украйна.

В мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при бедствия и аварии.

Според министъра на отбраната мотивите на президента за налагане на ветото не са свързани с Министерството на отбраната, защото „машините са собственост на Министерството на вътрешните работи“. Той добави, че армията не е проявила интерес към бронираната транспортна техника.

Тагарев отново посочи, че БТР-ите са с отпаднала необходимост и уточни, че това не са машини, с които украинските войници могат да тръгнат в атака, но могат да се използват от войските за териториална отбрана и в леки условия вършат работа.

По отношение на превозването им министърът на отбраната посочи, че са ангажирани три министерства – на транспорта и съобщенията, на вътрешните работи и на отбраната. От думите на Тагарев стана ясно, че не е дискутиран въпросът кой ще поеме разходите.

„Възраждане“ подкрепи ветото на президента.

„Самият факт, че техниката ще се използва от Украйна, показва, че тя може да свърши работа и в България“, смята Николай Дренчев от „Възраждане“. 

Председателят на комисията Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС поясни, че проектът на решение се разглежда още от юни месец и дебатът се води вече повече от половин година, което означава, че „темата не е претупана от НС“.

„Тези машини са обявени от състава на МВР за излишни не от вчера, не от днес, а от години назад. България има по-модерна техника, която ще ѝ е от полза. Техниката дори в резерв на МО е по-модерна“, каза още Гаджев.

Гл. комисар Николай Николов потвърди, че старите бронетранспортьори на жандармерията не са нужни на МВР.

„МВР смята, че въпросната военна специална бронирана техника е с отпаднала необходимост за структурите ни при изпълнение на своите функции. Същата не е необходима за военновременните задачи на МВР, както не е възможно нейното използване от структурите на гранична полиция за охрана на българската граница. За реакции при усложнена обстановка на разположение на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е налична съвременна техника – приблизително 500 високопроходими автомобила“, каза Николов.

Той допълни, че в това число влизат и 33 машини тип верижна специална техника и 85 АТВ-та. Гл.комисар Николов потвърди, че сред 500-те машини има и бронетранспортьори, но бройката им е класифицирана информация.

Споразумението за предоставяне на бронирана транспортна техника бе подписано в София на 8 август, както и в Киев – на 13 ноември. На 22 ноември със 152 гласа „за“ и 57 „против“ Народното събрание прие България да дари безвъзмездно 100 бронетранспортьора с отпаднала необходимост на Украйна.

Ветото на президента ще се гласува в пленарната зала в петък.

Криминални истории, разказани от Novinar.bg, четете ТУК
Запознайте се с мненията и коментарите на публични личности ТУК
Не пропускайте нищо важно с „Гласът на Новинар
Запазете Novinar.bg в любимите си отметки и заповядайте отново при нас!