„Комплимент” от ZDF: Българите са фалшификатори на пари №1 в света

Наистина ли българските фалшификатори на пари са най-сръчните в света? Това бе един от главните въпроси в 10-минутен репортаж на Втора германска телевизия ZDF, проследил пътя на подправени евробанкноти от България.

Репортажът от България бе излъчен на 12 декември в популярното предаване за журналистически разследвания „Фронтал“ на ZDF. Автори на репортажа бяха Лукас Аугустин, Ник Голюке, Ванеса Шлайзер. В началото водещата припомня, че само за година в Германия са били конфискувани 27 000 фалшиви банкноти, а никой не знаел колко още се останали незабелязани. С тези фалшиви пари се купуват накити, луксозни стоки и скъпи коли, а дирите им водят към България, беше казано в репортажа.

Под прикритие

Главната роля в тези 10 телевизионни минути играе Тамер Бакинер, когото авторите представят като икономически детектив, знаещ и български. В квартала край мюнхенската гара Бакинер се среща с човек, който му обещава фалшиви пари от България. Репортерът заминава за София, където според него фалшификаторите действат особено активно. Репортажът припомня, че и българските власти са активни – и показва кадри от обиски и разкриването на печатница за фалшиви банкноти.

Пред камерата на Втора германска телевизия застава и Кристиян Горянов, завеждащ отдел „Организирана престъпност“ в МВР, който казва: „Ние имаме едни от най-добрите фалшификатори на пари и на документи в света.“

Но кои са фалшификаторите и кои са техните кукловоди? Репортерът под прикритие Тамер Бакинер в миналото е разследвал и разкрил много подобни случаи, твърдят авторите на репортажа. В 10-минутното видео на ZDF той се среща с посредник от Мюнхен, когото разработва от една година с легендата, че търси големи количества фалшиви пари.

Срещи в Пловдив

Двамата заминават за Пловдив на среща с човек, който твърди, че е суперголям играч на пазара в Германия. Мъжът, чието лице в репортажа е направено неразпознаваемо, разказва, че отпечатал 1 милион фалшиви евро в България, които в Германия продал за 140 000 евро. Там обаче го хванали и го осъдили на 5 години и 6 месеца лишаване от свобода, от които излежал половината. „Явно това не е потушило криминалните му енергии“, иронично отбелязват авторите на репортажа.

Осъденият фалшификатор им разказва, че сред клиентите му имало търговци на скрап, супермаркети, дюнерджийници, барове, крупни търговци на месо. В края на разговора добавя, че може да свърже посетителите от Германия с подходящ човек. Репортерите проверяват неговата история – властите и в Германия, и в България я потвърждават.

Най-добрите ментета?

В София репортерът под прикритие най-после успява да се срещне с фалшификатор, който го уверява, че е един от най-добрите в България, и му предлага фалшиви банкноти от 200 евро – за по 40 евро на парче. По думите на фалшификатора неговите купюри съответствали до около 70% на истинските, само качеството на хартията било малко по-различно.

Фалшификаторът подчертава, че по-добри купюри няма никъде по света, и кани репортера в един автомобил, където нагледно му показва, че фалшивата банкнота от 200 евро минава теста с обичайния сканиращ молив в супермаркетите. Българите предлагат на потенциалния купувач 5 милиона евро в банкноти по 200

Репортерът на ZDF взима мострата и я предава на българската полиция, където Кристиян Горянов потвърждава, че качеството на фалшификата е добро. Според него тези банкноти се печатали докъм 2018 година, но производството им вече било спряно.

Фалшификати на повече от 10 години?

Авторите на репортажа носят банкнотата и в германската централна банка. Специалистите там установяват, че фалшификатът е лесно разпознаваем по контурите на водния знак. Българската фалшива банкнота стига и до специалист в Европейската централна банка във Франкфурт, който добавя, че тези купюри са нещо старо – в Европа напоследък се появявали по стотина такива банкноти месечно – и че със сигурност били отпечатани преди повече от 10 години.

Банкнотата, пропътувала толкова дълги разстояния, ще бъде анализирана от германските власти и прокуратурата.

„А дали българската прокуратура ще сложи белезниците на тъй наречените най-добри фалшификатори в света – този въпрос си остава открит“ – така звучи последното изречение в репортажа на ZDF. Водещата на предаването „Фронтал“ добави накрая новина от София за разбита банда фалшификатори и конфискувани банкноти на стойност 120 хиляди евро.