Цялата предна линия на плажа е заета от платени чадъри и шезлонги

Концесионерите на плажа са мафия!

Арендатори на плажове и собственици на кафенета нелегално разширяват своите зони по плажа, като изискват скъп наем за чадър и шезлонг. На гръцкия остров Парос протестират с „Движението на хавлиите“ – с успех.

Ако отидете на плаж в Гърция, няма лесно да намерите място, където бихте могли просто да се излегнете върху хавлията си на пясъка. Това е така, защото чадъри и шезлонги са издигнати навсякъде. Свободни зони почти няма. Чадърите, които блокират гледката и достъпа до морето, се стопанисват от местни предприемачи, хотелиери, собственици на заведения. Всички те изискват наем. На остров Парос например наемът може да стигне и до около 120 евро на ден.

„Движение за защита на плажовете“

Срещу тази практика обаче се надигна недоволство. Гражданско сдружение протестира срещу приватизацията на плажовете. „Защитаваме правата на гражданите и туристите, които искат свободен достъп до нашите плажове“, пишат от гражданско сдружение на о-в Парос. „Гръцкото лято е част от нашата душа и идентичност. Няма да позволим да ни го отнемат!“.

Местните медии наричат този протест „Движението на хавлиите“. Константинос Бизас, областен управител на Парос, обаче не харесва това име. Предпочита „Гражданско движение за защита на плажовете“, защото тъкмо това е смисълът му – плажовете да останат достъпни за хората. „Според закона половината от плажовете могат да се отдават на концесия, а другата половина трябва да останат свободни“, обяснява Бизас.

Парос има 14 000 жители и предлага близо 25 000 легла за туристи. Има и други 10 000 легла, които се предлагат през платформата Airbnb. Според официални данни на местните власти през миналата година 750 000 души са посетили Парос.

За достъп до свободни плажове

Пенсионираният учител Христос Георгусис е един от инициаторите на гражданското движение. По думите му ситуацията на популярния остров е излязла напълно извън контрол и никой не следи дали регулациите се спазват от две години насам.

„Гражданското движение не е против туристите или бизнеса“, обяснява режисьорът Панос Кекас пред ДВ. Активистите просто искат да се спазва закона – половината плажове да са свободни зони, за да могат местни хора и туристи да се радват на морето и чистата природа.

Бизнесмени, близки до политиците

Учителят Тасос Касапидис подчертава, че всякакви хора са се включили в гражданските демонстрации на Парос. „Представени бяха данни от местните власти, че на Парос само 7500 квадратни метра земя са дадени на концесия на бизнесмени, но всъщност те са окупирали общо 18 500 квадратни метра.“

Ситуацията е такава не само на о-в Парос. В цяла Гърция хотели и плажни барове се разпростират и извън мястото, което официално са наели. Всичко това е незаконно, но никой не следи за нарушения. В много туристически центрове на Гърция хората, които не искат или не могат да си позволят да плащат високите цени за чадъри и шезлонги, просто остават без достъп до плажа. Това се случва въпреки че в гръцкото законодателство е описано, че плажовете са обществени и могат да се отдават под наем само при определени условия.

Проверки за спазването на въпросните условия обаче не се извършват. Причините са различни – предизборни стратегии или например фактът, че арендаторите са познати или приятели на местните политици. Какъвто и да е отговорът – от тази практика страдат обикновените граждани, докато някои хора се облагодетелстват.

Протестите вече дават ефект

Друг голям проблем в Гърция е, че местните власти не са достатъчно компетентни. Много често отговорността просто се прехвърля от един служител на друг. Въпреки всички пречки обаче гражданското недоволство в Парос вече има ефект. „Незаконните арендатори на плажовете ще бъдат подведени под отговорност“, каза гръцкият министър на икономиката и финансите Костис Хацидакис.

В североизточната част на Парос вече бяха премахнати шезлонгите и чадърите на популярния плаж Санта Мария. Трима бизнесмени, които отдаваха плажа под наем вече са с повдигнати обвинения. Прокурор от Атина пък ще замине за острова, за да разследва случая. В социалните мрежи се появи вълна от солидарност с хората на остров Парос. Множество съобщения с подкрепа бяха изпратени от Халкидики, Крит, Наксос, Хиос и Пелопонес.

А на Парос активистите отпразнуваха победата си – с празненство на плажа Санта Мария, където вече могат спокойно да плажуват.