КОНТРА: Прошка има, но не и за ареста на Бойко Борисов

Надявам се изтеклите имена за състав на кабинет на ПП-ДБ наистина да са шега. Това заяви пред Euronews Bulgaria депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев. Има реални и обективни факти, които възпрепятстват Асен Василев и Кирил Петков да заемат позициите, за които бяха обявени.

Несериозно е човек като бившия премиер, който нареди незаконни арести, сега отново да излиза напред. Прошката е едно нещо, но партията ни не може да забрави такова нещо.

Всичко, което се случи в предния кабинет е функция политическите сили да работят заедно, но това не се случи. В момента наблюдаваме обратен процес. Ние сега правим опита да намерим пресечна точка. Дали отсрещната страна ще приеме протегнатата ръка, предстои да видим, коментира Георг Георгиев.

Човек, който е съсипал бюджета не може да тръгне утре да го оправя. Нека да направят това, което ни посъветваха, „стойте в Народното събрание и контролирайте оттам“, каза още той.

Не разбираме защо те бавят все още предложението си за кабинет. Забележете, човекът, който е спряган за премиер ни каза на преговорите, че не участва в определянето на имената. Ние не можем да си представим, че такъв човек ще се еманципира и става за министър-председател.

Аз не мога да си представя те да предложат кабинет, който да няма наши фигури и да очакват, че ние ще го подкрепим. Не могат да очакват, че като ни опират до стената с ултиматуми, ние като първа политическа сила, ще се откажем от мандата си и ще подкрепим техния, коментира Георгиев.

Според него в лицето на коалицията ПП-ДБ срещат упорство, защото те отказват да се реализира първия мандат. Ние имаме повече от 90% припокриване във вижданията си по отношенията на външната политика, както и във вътрешната. По отношение на бюджета експертите ни също намират съгласие по мерките там, каза още той.

Ние сме готови да предложим кабинет, това е вън от всякакво съмнение. Нямаме съмнения относно хората, които бихме предложили в него. Ако нашите колеги продължат с упорството, кабинетът, който ще предложим може да е политически. По-подготвен от господин Борисов за министър-председател няма и това е факт. Въпреки това той прави стъпката назад за да се разреши тази криза.

Ако започнем чисто математически да разсъждаваме друга конфигурация няма, заяви още депутатът на ГЕРБ-СДС. По думите му ако бъдат извадени ПП-ДБ от уравнението, няма как да се състави кабинет. БСП и Възраждане няма как да са партньори на ГЕРБ, защото имат фундаментални различия, каза Георгиев. ГЕРБ, ДПС и ИТН пък няма как да се получат като мнозинство.

Мандат не може да бъде реализиран без подкрепата на ГЕРБ към момента, а ако третия мандат попадне в БСП, те не могат да очакват подкрепа от ГЕРБ, каза още Георг Георгиев.