КОНТРА: „Спаси София” се цепи от Васил Терзиев, ако гушне ГЕРБ

Лидерът на „Спаси София” Борис Бонев, който ще бъде предложен за шеф на Столичния общински съвет, е предупредил коалиционните си партньори в столицата от „Продължаваме промяната” и „Демократична България”, че ще напусне дясното обединение, ако на местно ниво се осъществи прословутата „сглобка” с ГЕРБ, която стои зад правителството. 

В общинския съвет ПП-ДБ-„Спаси София” разполагат с най-много съветници – 23-ма, но те не са достатъчни, за да се прокарат ключови решения. Необходими са още поне 8 местни депутата, за да се постигне мнозинство от 31 гласа (в Столичния общински съвет мандатите са 61 – б.р.).

Новоизбраният кмет Васил Терзиев вече декларира, че няма да прави „сглобка” с ГЕРБ, които имат 14 съветници. Тактиката на новите управляващи в София щяла да е за инициативите си да търсят открита подкрепа от останалите съветници от всички групи, включително и да се оказва публичен натиск, съобщи сайтът lupa.bg, позовавайки се на свои източници в структурите на ПП-ДБ.

Според запознати, е имало идея в някакъв момент да се направи местна коалиция и това е било уговорката с ГЕРБ, които с половин уста подкрепиха Васил Терзиев в последния момент. Лидерът на „Спаси София” Борис Бонев обаче бил категорично против и заплашил, че ще напусне групата заедно с останалите си 5 човека. „Спаси София” имат 6-има съветници от всички 23-има, избрани от демократичното обединение.

„Васил Терзиев много разчита на опита на Борис Бонев в общината и на този етап няма да си позволи да се лиши от него. Най-вероятно, за да не се стигне до открит разрив със „Спаси София”, няма да има официална коалиция с ГЕРБ, а ще се работи „на парче” по конкретни инициативи”, допускат информирани.

От „Спаси София” вече открито настояват да бъдат изкарани наяве някои от най-фрапантните схеми и нарушения на ГЕРБ по време на дълговечното им управление. Васил Терзиев вече призна, че ще започне подробен одит на свършеното в последните години, но не влезе в детайли.

Оттова докъде ще се стигне в разкритията всъщност зависело и дали Борис Бонев ще остане в екипа или ще си тръгне от местната коалиция с 5-имата си съветници. „Не бива да опрощаваме корупцията, която съсипа София в последните години. Трябва да огласим всички схеми”, настоявал Бонев.