Копейкин призна: „Възраждане” се издъни на вота

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов демонстрира разочарование от резултатите на партията на местния вот: „Те не са тези, които искахме да бъдат. Бяхме заложили по-високи критерии и затова резултатите не ни задоволяват“, заяви Костя Копейкин на първата пресконференция на формацията след изборите. По думите му причините, на които се дължат ниските резултати, са няколко: от една страна, партията не е успяла да предвиди ниската избирателна активност, а от друга – купеният и контролираният вот са изкривили изборните резултати, като според него вторият вид е оказал по-голямо влияние.

На трето място той постави субективните причини, сред които фактът, че партията е избрала да издигне кандидати от партията макар и без политически опит, вместо да влезе в коалиции или да избере хора, които не са партийни личности, но биха постигнали добри резултати. Той отчете, че все пак партията ще има 201 общински съветници в 86 общини. Имат един-единствен общински кмет – в Борован.

„Този резултат може да не е този, който искаме, но ще ни позволи да стоим стабилно в общинските съвети и да не ни предат или продадат“, добави Костадинов.

Кандидатът за кмет на „Възраждане“ Деян Николов от своя страна заяви, че според него резултатите в София на партията са „доста прилични“. Той обяви, че ще се откаже от депутатското си място, за да стане общински съветник.

По повод коментара на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че партията е влязла в коалиция с „Продължаваме промяната – Демократична България“ за местния вот, Костадинов заяви следното: „Навсякъде подкрепихме опозиционните кандидати и благодарение на нашата подкрепа свалихме много кметове на ГЕРБ. Но и заради нашата подкрепа много кметове на „Продължаваме промяната – Демократична България“ не спечелиха.“