Корнелия Нинова подаде оставка

 

Корнелия Нинова обяви, че подава оставка като председател на БСП заради лошите резултати на социалистите на провелите се в неделя избори за депутати и за евродепутати. Тя обаче не се отказва от депутатското си място.

„Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка“, каза тя.

На парламентарния вот партията спечели едва 7.06% или 151 557 гласа при ниската избирателна активност. На предсрочните избори преди малко повече от година партията имаше 8.93% или 225 914 гласа.

Въпреки подадената оставка Нинова твърди, че БСП няма да се промени досегашната си позиция и партията твърдо няма да подкрепи правителство на ГЕРБ. „Отговорността за създаване на правителство и предлагане на премиер си е на ГЕРБ. Ние си оставаме на нашите позиции, че в сглобки няма да участваме, ГЕРБ няма да подкрепяме“, каза соцлидерът.

Тя обяви, че Националният съвет на БСП ще избере някой от настоящите ѝ заместници, за да довърши председателския мандат. Зам.-председателите на БСП са четирима – Кристиан Вигенин, Владимир Москов, Ирена Анастасова и Атанас Зафиров.

Във вторник Нинова коментира и другите леви формации, които се явиха на изборите – „Солидарна България“ и „Левицата“, които събраха съответно 1.47% и 0.71%: „Стана ясно и че вляво няма нищо друго освен БСП. Всички останали приключиха. Единствено БСП представлява лявото“.

Преди ден младежкото обединение на БСП поиска оставката на Нинова заради срива на партията.

„От 2017 г. насам тя загуби 800 000 гласа подкрепа за БСП. Според нас това не може да продължава повече. Партията е на ръба на оцеляването както виждате от изборните резултати – БСП е на 6.9% и на около 140 000 гласа. Това е дъно и някой трябва да поеме отговорност. Отговорността винаги се поема от председателите, както знаете“, каза в понеделник Габриел Вълков, който е председател на Националния съвет на Младежкото БСП.

Сега Нинова обяви, че получила десетки писма от младежки структури в страната, които се разграничават от представената преди ден позиция.

Това не е първият път, в който Нинова подава оставка заради лошите резултати на БСП на избори. Всъщност досега го е правила два пъти. За последно това стана през 2021, като след това конгресът на партията не я прие. И след евроизборите през 2019 година Нинова първо обяви, че ще се оттегли, но след това се отказа.