Корумпираният полицай Валентин Тренев остава в килия

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста столичния полицай Валентин Тренев от 9-о Районно управление, сектор „Икономическа полиция“.

Според съда може да се направи обосновано предположение, че мъжът може да е съпричастен към деянието, за което е обвинен, както и да извърши друго престъпление. Съдебният състав също така указа изрично на началника на следствения арест да се извърши консултация с медицински специалисти по отношение на Тренев.

На 22 февруари Тренев беше задържан с подкуп от 2000 лева, по разработка на „Вътрешна сигурност“. До ареста се е стигнало след сигнал от бизнесмена Иван Кирков, че полицаят му е поискал 5000 лева, за да не се образува преписка по полицейска проверка за злополука с негов служител.

„Искам да обърна внимание на семейството си и да се съхраня психически“, каза Тренев пред съда и помоли за по-лека мярка.

Прокуратурата поиска съдът да задържи полицая в ареста. Адвокатът на обвиняемия посочи, че Тренев е с остра бъбречна криза и възпалено ходило, също така има данни за това, че е получавал множество панически атаки. Защитникът поиска на клиента му да се окаже медицинска помощ с оглед опазване живота и здравето му, като помоли съда за по-лека мярка. Той добави, че Тренев никога не е допускал нарушения на служебната дисциплина и е награждаван от министъра на вътрешните работи.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.