Корупция разяжда Кремъл! Шойгу и приближените му прилапали 80% от военните авоари

Руският военен министър Сергй Шойгу стана приказно богат и дори позлати цялото си семейство, благодарение на ширещата се корупция във висшите ешелони на руското ведомство. Това твърди Руслан Шаведдинов от Фондацията за борба с корупцията, като допълва, че всички от обкръжението военния министър също са корумпирани.

В МО на РФ се краде на всички нива от години, като се смята, че то е сред най-корумпираните и непопулярни сред хората, а за него всяка година се отделят все повече и повече средства от държавния бюджет. В същото време обикновените руснаци – особено в по-малките градове и села, както и в отдалечените от големите градове региони, едвам свързват двата края.

Шаввединов обяснява, че във ведомството се краде все повече, а никой не се занимава с обучението на войниците и реформата на армията. Особено в светлината на войната в Украйна, служителите на военното министерство все повече се обогатяват, като си слагат в джоба от щедрите милиарди, наливани в касата му.

„Корупцията в Русия е толкова широко разпространена, че администрацията в държавата почти не работи. Военните дори не са в състояние да провеждат операции, защото 80% от парите, които трябваше да отидат за войната, бяха откраднати“, твърди Браудър в интервю пред The Wall Street Journal.

По темата разследване направи и фондация „Навални“. Екипът й е установил, че дъщерите на руския зам.-министър на отбраната Алексей Криворучко имат американско гражданство. Самият той пък е истински баровец с притежанията си та луксозни имоти, надхвърлящи половин милиард рубли.

Адвокатът Николай Полозов отива дори по-далече. Той утвърждава, че именно корупцията по върхушките на отбранителните звена в армията не са ефективи, а руснаците оставят дори танковете си без елементарна защита и така те стават лесна плячка за украинските сили. Като основни виновници за това той посочва Шойгу и Криворучко, които като висши чиновници отклонявали към собствените банкови сметки (или такива на пдставени лица) огромни суми, предназначени за бойната ефективност на армията.

По думите на Полозов корумпираността на путинския режим трае вече над 20 години, а ограбените средства са предназначени и за наследниците на властимащите през следващите няколко поколения.