КОШМАР: 288 жертви в ужасяваща влакова катастрофа

Поне 288 души са загинали, а над 900 са ранени при ужасяваща влакова катастрофа в Индия, съобщи БГНЕС. Челният сблъсък между два пътнически влака е станал около 19:00 ч. местно време (13:30 ч. по Гринуич) вчера в окръг Баласор, в щата Одиша, на около 1600 км северозападно от Делхи. Главният секретар на щата Прадип Джена обяви в „Туитър“, че се очаква броят на жертвите да се увеличи. Това е най-смъртоносната в страната, а и в света от над десетилетие.

На мястото на инцидента в Одиша са извикани над 200 линейки и са мобилизирани 100 допълнителни лекари, освен 80-те, които първоначално са пристигнали там. Телевизионни кадри показват как край останките от двата влака лежат десетки тела, покрити с бели платна.

Катастрофата е станала между Howrah Superfast Express, пътуващ от Бангалор до Хаура, Западна Бенгалия и Coromandel Express, който е пътувал от Калкута до Ченай. До момента няма ясна картина на случилото се. Властите предоставят противоречиви данни за това кой влак първо е дерайлирал и се е сблъскал с другия. В момента тече разследване на инцидента. Има дори съобщения, че в катастрофата е участвал и товарен влак, което е предположено и от Прадип Джена, но до момента няма потвърждение.

До момента най-вероятната версия е, че първоначално са дерайлирали между 10 и 12 вагона от единия влак, като част от тях са се озовали в насрещната линия, където в тях се е ударил другият влак, от който два или три вагона също са излезли от релсите.

В спасителната акция са се включили още стотици служители на пожарната и полицията, както и обучени кучета. Стотици хора са се явили пред правителствена болница в Соро, щата Одиша, за да дарят кръв.

Индийските железници са прословути, че са интензивно използвани (на ден пътуват над 13 млн. души), както и със своята остаряла инфраструктура. Това е най-тежката катастрофа от 80-те години насам.