Кощунство: Унищожиха дюни край Царево заради… мъртъв бик (ВИДЕО)

Клип за унищожени дюни разпространи в социалните мрежи сдружението „Да запазим Корал“. Личат следи от багер, подозрението е за увредена около 1 декар площ. В сагата има и комичен елемент, тъй като най-вероятно иде реч за злополучна акция по изнасяне на мъртъв бик, за която община Царево и бургаската областна администрация се похвалиха шумно, че е проведена възможно най-екологично.

В публичен план сагата се развива на 8 юни. С багер е изваден големият труп на животното, появил се на брега около две денонощия по-рано. „На мястото бяха областният управител проф. д-р Мария Нейкова, кметът на община Царево инж. Георги Лапчев, зам.-кметът Марин Киров и кметът на с. Лозенец Женя Гандиева. Екологът на общината проследи действията на работниците и механизацията да не увреждат природата. Районът е дезинфекциран и обеззаразен“, възвестява община Царево.

Идентична информация отделно пуска и областната управа. Само че според „Да запазим Корал“ багер влиза и на 7 юни, тоест ден преди маститата делегация. Той не изнася животното  – или защото затъва, или защото целта му е била да прокара трасе за целите на мероприятието. Но според сдружението край плажа има път, по който може да се мине.

Именно въпросният багер най-вероятно унищожава дюните. Интересен е и моментът, че в съобщението до медиите община Царево натъртва: „Забраните, които действат, възпрепятстват подобни акции, но поставят и по-сериозни въпроси – за възможността за реакция по суша или вода при инцидент с посетители на плажа, защото същият на практика е без транспортен достъп от пътя.

Междинните пътища от улицата към плажа са разположени върху дюни или са обрасли в дървета и растителност и са непроходими. Почистването им обаче и осигуряването на път до пясъчната ивица би било в нарушение на закона. Община Царево многократно апелираше, че прибързаното обявяване на Корал за защитена местност и по суша и в морето, ще доведе до подобни проблеми“. Според „Да запазим Корал“ този пасаж е вкаран като алиби – липсвала е проходимост, затова се е наложило погубване на дюни.