Коя е “Болестта X“ и трябва ли да се притесняваме?

Този термин обхваща както новооткрит патоген, така и всеки известен патоген, който придобива новооткрит пандемичен потенциал

Въпреки че в момента „Болестта X“ не съществува, тя остава потенциална заплаха, която може да се появи в бъдеще. Създадена от Световната здравна организация през 2017 г., „Болестта X“ служи като термин за все още неизвестно инфекциозно състояние, което може да предизвика епидемия или, ако обхваща няколко държави, пандемия, пише Economic Times.

Този термин обхваща както новооткрит патоген, така и всеки известен патоген, който придобива новооткрит пандемичен потенциал. Съгласно тази по-широка дефиниция, Ковид-19 стои като първоначален случай на „Болест X“. Не може обаче да се изключи възможността за среща с друга подобна заплаха в бъдеще.

И въпреки че генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус каза, че Ковид е първата „Болест X“, той подчерта важността на подготовката за друга глобална здравна пандемия.

„Има неща, които са неизвестни и които могат да се случат, и всичко, което се случва, е въпрос на кога, а не дали, така че трябва да имаме място за това – за болестите, които не познаваме. Загубихме много хора [ по време на Ковид], защото не можахме да овладеем заболяването. Те можеха да бъдат спасени, но нямаше място. Нямаше достатъчно кислород. И така, как можете да имате система, която може да се разширява, когато възникне някаква нужда?“, каза Гебрейесус, цитиран от Mirror.

„Споразумението за пандемията може да обедини целия опит, всички предизвикателства, пред които сме изправени, и всички решения в едно“, каза Гебрейесус. „Това споразумение може да ни помогне да се подготвим за бъдещето по по-добър начин. Това е общ глобален интерес и много тесните национални интереси не трябва да се намесват.“

Какво точно е „Болестта X“?

„Болест X“ е термин, който СЗО използва за обозначаване на неизвестни в момента инфекциозни състояния, които могат да причинят епидемия или пандемия. Терминът, който беше въведен за първи път през 2017 г., може да се използва за означаване на новооткрит патоген или всеки известен патоген с новопридобити пандемичен потенциал. Ковид беше първата „Болест X“, но Организацията предупреждава, че може да има друга в някакъв момент в бъдещето.

Каква може да бъде следващата болест X?

Коронавирусите, голяма група вируси, отдавна се смятаха за основен претендент за създаване на нова пандемия, дори преди избухването на Ковид-19. Това е така, защото новият коронавирус не е първият опасен патоген от тази група. През 2002 г. различен коронавирус започна да се разпространява в Китай. Той причинява форма на пневмония, наречена SARS, която убива около 1 на 10 от заразените, преди да бъде спряна чрез строги мерки за контрол на инфекциите. Друг, още по-смъртоносен коронавирус, наречен MERS, понякога избухва, причинявайки пневмония, която убива 1 на 3 от заразените.

Въпреки това, скорошна работа предполага, че за SARS и MERS би било по-трудно да предизвикат нова пандемия в момента, тъй като почти всеки в света вече има антитела срещу вируса, който причинява Ковид и те изглежда осигуряват частична защита срещу повечето други патогени в семейството на коронавирусите.

Как можем да спрем „Болестта X“ в бъдеще?

Пандемията от Ковид всъщност може да е улеснила спирането на всяка бъдеща „Болест X“. Коронавирусната епидемия всъщност ускори разработването на нови ваксини – включително такива, които могат бързо да се използват повторно и актуализират, за да се насочат към нови патогени. Например това доведе до появата на ваксини, базирани на иРНК. Тази формула съдържа къса част от генетичен материал, който кара имунните клетки на тялото да произведат протеина „шип“ на коронавирус – но може да бъде актуализиран, за да накара клетките да произвеждат различен протеин – просто чрез пренаписване на иРНК последователността.

Какво друго можем да направим, за да се борим с „Болестта X“?

СЗО предупреждава, че страните трябва да разработят по-точни системи за ранно предупреждение за нови заболявания – и подчертава, че здравните услуги трябва да станат по-устойчиви на неочаквани скокове в търсенето им. Гебрейесус каза: „Когато болниците бяха натоварени извън капацитета си [с Ковид], загубихме много хора, защото не можахме да ги овладеем. Нямаше достатъчно място, нямаше достатъчно кислород“.

За да се предотврати същото нещо, когато „Болестта X“ дойде, шефът на СЗО казва, че здравните служби трябва да могат да разширят капацитета си бързо – и при поискване. И благодарение на Ковид правителствата могат да предприемат някои действия в подготовката, без да знаят какво точно ще бъде „Болестта X“. „Болестта X“ е запазено място. Каквато и да е болестта, можете да се подготвите за нея“, казва той.

Трябва ли да се тревожим за „Болестта X“?

Накратко – да. Въпреки това, няма място за паника – със сигурност не е нужно да нахлувате в супермаркетите за тоалетна хартия, пише IFL Science.

Според изданието е почти неизбежно е да има друга глобална пандемия в бъдеще. Епидемии от болести са пронизвали човечеството през цялата история и непрекъснато са оформяли обществата по света.

През 21-ви век рискът от пандемия е още по-висок, тъй като живеем в свръхсвързан, глобализиран и урбанизиран свят, който създава идеалната среда инфекциозен патоген да се разбунтува сред милиони хора. Освен това, нарастващото посегателство на човечеството върху естествения свят увеличава шансовете то да се натъкне на потенциални патогени и да настъпи вторично събитие.

Добрата новина е, че светът вече предприема стъпки, за да се подготви за следващата пандемия, чрез набор от мерки за готовност, превенция и отговор. Надяваме се, че сме научили и някои добри уроци за това как трябва и как не трябва да се справяме с епидемии от пандемията Ковид.

Проф. Тодор Кантарджиев за „Болестта X“

„Никой нищо не крие – през 2018 г. за пръв път се заговори за „Болестта Х“. Това е хипотеза за някакво ново заболяване, което може да причини пандемия и за което трябва да сме подготвени. Най-вероятно някаква мутация в някакъв причинител на зооноза – заболяване при животните, да се прехвърли към човека“, каза пред БНТ бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Коронависусът беше горе-долу това и след като от 2018 г. се говори за нещо подобно, през 2020-а трябваше да сме по-подготвени, смята Кантарджиев.

Друга „Болест Х“ е маймунската шарка, каза вирусологът. Националният център по заразни и паразитни болести е имал готова диагностика и затова е овладял първите случаи у нас. За адекватната подготовка на центъра се е работело години преди това, посочи професорът.

„Продължаваме да работим, за да имаме диагностика на всички съществуващи болести по света, и ако някой се върне от чужбина болен или по някакъв начин се внесе някаква инфекция, да сме наясно за какво става дума„.

На няколко пъти сме се сблъсквали с „Болест Х“, коментира Кантарджиев и посочи като пример писмата с антракс, изпращани от психичноболен човек в САЩ след атентата на 11 септември. „Тогава загинаха само 5-6 души, но бяха изследвани над 100 000. Около 40 000 души взимаха антибиотик профилактично поне един месец – това са всички хора, които са били по пътя на тези писма“.

Според Тодор Кантарджиев в момента България е подготвена за диагностика и овладяване на епидемични заболявания.