Козметката-шпионка Ваня взела 20 000 паунда в Covid кризата

Британското издание „Дейли мейл“ публикува днес нова статия с обвинената в шпионаж в полза на Русия българка от Симитли Ваня Габерова. Тя е получила 20 000 паунда субсидия от правителството на Великобритания по време на пандемията от коронавирус. Това става ясно от годишните финансови отчети на нейния салон за красота в западен Лондон, пише в материала.

Салонът за красота „Pretty Woman“ е отворил врати през 2019 година и има блестящи отзиви за него в Google. Тя също има възможно най-добрите оценки на „Treatwell“ за маникюр и удължаване на миглите.

Сертификатите на стената на салона показват, че Габерова е участвала в няколко състезания за удължаване на вежди в Лондон и България, както и в онлайн състезание в Русия.

Съседи описват Ваня Габерова като топла, но „плаха“ жена.

Ресторантьор близо до нейния салон за красота в лондонския квартал „Актън“ е бил в шок от новината. „Ако тя е шпионин, значи е била добра“, казва той пред „Дейли мейл“.

От финансовите отчети за бизнеса на Ваня Габерова става ясно, че тя е кандидатствала за държавна помощ в размер на 20 000 паунда по време на пандемията. Първоначално е получила 10 000 паунда субсидия, а после още 10 000 паунда, като върнат заем от британското правителство след многобройните локдауни.

Ваня Габерова е живеела в Лондон с приятеля си, неназован бояджия-декоратор, в съседен на салона апартамент.

В четвъртък британските медии обявиха, че общо петима българи ще бъдат изправени във вторник пред съда в Уестминстър, за да им бъдат повдигнати официално обвинения в шпионаж в полза на Русия.

Твърди се, че Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са действали като шпионска клетка, под ръководството на Русев, която е събирала и предавала чувствителна информация на руските тайни служби.