кражба на катализатори за коли
кражба на катализатори за коли

Крадат масово катализатори на коли

Заради печалба от стотина лева се нанасят щети за няколко хиляди, оплакват се потърпевши

Хиляди катализатори на автомобили са изчезнали в последните няколко месеца. Основно кражбите ставали нощем, като умелите майстори успяват бързо да прережат тръбите на катализатора. Най-търсени били тези на големите коли, най-често джипове и по-високи модели, защото „демонтажът“ е по-лесен. Това обясниха столични полицаи, които всекидневно приемат десетки жалби от потърпевши. Най-често набезите ставали с обикновени ВИК инструменти.

Според различни търговци именно високата напоследък цена при изкупуването на катализатори вдигала и търсенето. Ценното в тях е платината, която може да се извлече. От друга страна, всички държави в ЕС са задължени да ползват катализатори, за да намалят вредните газове в атмосферата. В България това не е задължително, но води до плащането на по-нисък данък. Почти всички коли, произведени след 1996 г., имат вградени пречистващи устройства.

Крадците получават за стар катализатор между 50 и 200 лева, но щетите, които нанасят на собствениците, са в пъти по-големи. Монтажът на нов катализатор излиза най-малко 1000 лв., а при високия клас автомобили стига и до 2-3 бона.

Униформени разказаха, че имало вечери, в които дребни крадци си организирали „явки“ на Околовръстното шосе при Люлин и там продавали „плячката“ си. Напоследък най-търсената стока била именно катализатори. Най-много „ужилени“ автомобили има в столичния квартал „Младост“ и в бургаския „Лазур“.

Според запознати умелите крадци, които с това си изкарват хляба, не рискуват само за един катализатор. Те опитвали да свалят и други части от автомобилите. Най-често при такива кражби става дума за наркозависими „обучени“ момчета, които търсят рязка промяна във финансовото си състояние.

Ако застрахователите установят, че става дума за кражба, може и да ви изплатят част от сумата. В повечето случаи обаче такава щета не се покрива, тъй като частта е скъпа и лесно се амортизира. Застрахователите са се опарили от клиенти, които сами си ги сваляли.