КРАЙ на „златните“ яйца: Софиянци масово си купуват… кокошки

Жители на София масово купуват кокошки-носачки за яйца, предаде БГНЕС. Целта на търсенето на птиците е да се премине към собствено производство. Преди Великден се очаква ново поскъпване на яйцата, а при собственото отглеждане – в зависимост от фуражите и допълнителните храни, себестойността на едно яйце идва дори под 0.10 лв., казват експерти.

Качеството на домашната продукция обаче няма и нотка на сравнение с това в магазина, казва Биляна Иванова – собственик на малък кокошарник с 10 кокошки-носачки в столично село.

„Купих кокошките още като ярки, през ноември миналата година. Живеят в специално изграден за целта кокошарник. Със съпруга ми преценихме, че двете ни деца – на 2 г. и на 5 г., заслужават да отраснат с качествена храна“, казва жената. Четири месеца по-късно кокошките проносили, като средно една кокошка снася по едно яйце на два дни, а понякога – в зависимост от породата, и по-често.

В столицата намаляват пазарите за животни – имаше такъв на Подуене, но сега остана само този в Горна Малина – моите животни са оттам, казва Иванова. „В момента цената на ярка (млада женска кокошка, която все още не е проносила – бел.ред.), е между 16 и 25 лв. в зависимост от породата. Най-предпочитани са „Ломан Браун“ заради огромната носливост“, допълва Иванова. Тя отглежда и птици от Костинброд – специално селектирана порода, която се отличава с големите размери на животните и яйцата.

„Храня кокошките с най-обикновена смеска от жито, царевица и слънчоглед. През зимата им купуваме и режем марули, зелето също е много полезно за тях. Чувал от 10 кг. смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, струва 10 лв.

Допълнително храним птиците със специални витамини на блокчета, които съдържат глина, морски черупки, магнезий, червен камък, черупки на стриди, песъчинки, бирена мая, и други. Отделно, през ден-два ги пускаме да пасат по двора, в който също отглеждаме чиста продукция, и не пръскаме с никакви препарати. Вярвам, че здравото животно създава полезни продукти за нашето здраве“, допълва Иванова.

Тъй като семейството ѝ живее и работи в столицата, кокошките са снабдени със специални автоматични хранилки, поилки и полози за снасяне. „На практика ходим веднъж на 2-3 дни, само за да съберем яйцата, и да им презаредим храна и вода. А децата вече са свикнали да ги галят и гушкат“, казва стопанката. Често и кокошките са първи приятели в игрите на двете й деца. „Знам за приятели, които отглеждат кокошки на тераса на последния етаж на блок в нова кооперация в един от елитните столични квартали“, казва Иванова.

На въпрос не се ли страхува от птичия грип, чиито случаи вече са регистрирани на територията на страната, Иванова коментира, че кокошките ѝ живеят в специално построена къща, не нощуват никога навън, и нямат никакъв досег с чужди птици или животни.

На ден една кокошка консумира по около 100-120 грама храна, което означава, че на ден 10-те кокошки изяждат по около килограм храна, на стойност около 1 лев. Дори и след калкулиране на скъпите витамини за птиците, при пълно пронасяне на всички животни се очаква сегашната бройка от 5 яйца на ден да достигне поне 9. Така инвестицията и в кокошките, и в кокошарника им, напълно се изплаща.

„Въпросът тук не е за пари. А за това, че яйцата винаги са били супер храна. От години у нас в магазинната мрежа се предлагат яйца, обозначени с цифрите от 0 до 3. Въпреки че много българи са наясно, че цифрата 3 индикира яйца от ферми с клетки, а тези маркирани с 0 идват от кокошки, отглеждани свободно, малцина са наясно с действителната разлика между отделните методи на отглеждане.

Става въпрос за това, че тези с маркировка „3“ се отглеждат в тесни клетки във ферми, където не могат дори да се завъртят, чупят си крилата и краката от теснотията, често са канибали, преживяват огромен стрес по време на отглеждането си, кълват се една друга до смърт, и всичко това отива в яйцата им. Маркираните с „2“ са отглеждани върху скаров под – често по птицефермите, но те никога в живота си не виждат слънчева светлина, нито пък някога са стъпвали върху трева.

Тези с маркировка с номер 1 се отглеждат на открито, а тези с 0 – точно както нашите – на свободна паша, с чиста храна и без лекарства и антибиотици. За тях ЕС ясно посочва, че кокошки, отглеждани свободно, трябва да имат постоянен достъп до зелени площи“, казва стопанката.

Здраво животно няма нужда от антибиотици, категорична е Иванова.

Яйцето се познава по жълтъка – ако той е жълт, животното е хранено предимно с царевица. Ако е по-скоро оранжев или светлооранжев, значи птицата е консумирала семена, но и е била на свободна паша, тоест, намирала си е трева и червейчета, които са изключително полезни за нея.

Тази година Великден посрещаме с изключително наши си яйца, вкусът, – и най-вече качествата им, – нямат нищо общо с тези от магазина, казва Иванова.

Категорична, е, че при първа възможност ще разшири стопанството си (държавата позволява нерегистрирано отглеждане на до 50 кокошки-носачки, бел.ред.), и допълва, че в последните години все повече хора се завръщат на село заради възможността сами да отглеждат храната си.