Край! София затваря центъра за старите коли

От 1 декември най-старите и замърсяващи автомобили няма да бъдат допускани в идеалния център на София. Това решение на Столичния общински съвет за въвеждането на т. нар. нискоемисионни зони припомни зам.-кметът по финанси, транспорт и здравеопазване Дончо Барбалов.

Забраната ще важи 3 месеца – през декември, януари и февруари. Обособените нискоемисионни зони са две – “малък” и “голям” ринг. Тази зима ограничението ще важи само за малкия ринг, който обхваща идеалния център на града – пространството между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“, припомни Барбалов. От 1 декември  в него няма да могат да влизат автомобили от най-замърсяваща категория 1.

На сайта на Столична община вече има секция, в която гражданите могат да се информират за ограниченията – https://www.sofia.bg/en/low-emission-zones . За удобство на софиянци, Географската информационна система (ГИС) – София е изработила онлайн карта, в която всеки може да провери дали даден адрес попада в зоните, забранени за преминаване на МПС от ниска екокатегория, както и от кога влиза в сила съответното ограничение. Картата е в тестови период, обясни още зам.-кметът. Тя може да бъде намерена на адрес: http://air.gis-sofia.bg/