Кралицата умря, да живее кралят: Скандалните тайни на Елизабет II

Днес почина британската кралица Елизабет Втора. Тя си отиде на 96-годишна възраст, 70 от които е на престола. С това тя постви своеобразен рекорд като най-дълго царувалия монарх на Острова.

Елизабет не е първа в списъка за наследяване на трона, но всичко се променя, когато чичо й Едуард VIII отказва да оглави монархията. Тази титла отива при баща й, Джордж Шести, който обаче умира, когато дъщеря му е едва на 25 години. Тежестта на британската корона се стоварва върху крехките рамене на Елизабет в мрачен период от историята – Втората световна война. Въпреки това през годините кралицата успява да устои на всички световни кризи и да наложи страната си като една от определящите световния дневен ред.

Монархията и дворцовите тайни и клюки винаги са вървели ръка за ръка. „Гардеробът” на кралицата крие няколко „скелета” – семейни тайни, които с всички сили се опитва да прикрие, но излизат наяве, придобивайки размерите на големи скандали, разтърсили Острова, но не и привидното й хладнокръвие, не и трона й.

Първият са изневерите на съпруга й Филип, с когото е женена над 73-години.

Когато британската корона е положена на главата на младата Елизабет, новоизпеченият херцог на Единбург, изоставяйки кариерата си на морски офицер, веднага се превръща в дворцова „домакиня“: без правомощия да взема сериозни решения, без обичайните забавления и дори без правото да даде на децата си фамилното си име. В зората на брачния си живот Елизабет и Филип дори често живеят отделно, което поражда логични слухове за предстоящ развод и възможни негови изневери.

Докато Елизабет се занимава с дворцови дела, съпругът й прекарва време в съмнителни затворени мъжки клубове. Британските таблоиди едвам смогват да публикуват сензация след сензация на първите си страници – всички посветени на безкраен списък от предполагаемите му любовници. Сред тях са пърните красавици на британската аристокрация, а също известната едно време певица Хелън Кордет, актрисата Пат Къркууд, телевизионната водеща Кейти Бойл. По-сериозните му забежки са поне с 12 хубавици, коментират на Острова.

Друг семеен кошмар на Елизабет е сестра й Маргарет,  често наричана „резервната принцеса”. Защото дори без корона, тя притежава всичко, което кралицата няма: невероятна красота, младост, статут на най-стилната жена на планетата и възможност да се весели на партита. Винаги усмихната и безгрижна, Маргарет привлича мъжете като магнит. Дори баща им я обича повеече от наследницата на трона.

Завистта на кралицата е толкова голяма, че не позволява брак на сестра си с разведения Питър Таунсенд, който няма и благороднически произход. Маргарет не скърби дълго, а се отдава на пътешествия по Европа, където се впуска в бурен живот по частни клубове – пуши, пие и излиза с мъже със съмнителна репутация. Естествено, медиите следват всяка нейна стъпка и гърмят скандал след скандал, с което тя се превръща в  истинско главоболие за Елизабет.

Третият голям проблем, съпровождал със скандали царуването й, са нейните роднини гейове.

В началото на новото хилядолетие  свободните нрави уверено завладяват целия свят и, както обикновено, проникват дори в крепостта на морала – британското кралско семейство. В онези години във Великобритания хомосексуалните отношения са преследвани от закона, но това не пречи на някои от нейните високопоставени членове да имат интимни афери с лица от техния пол и дори да си позволят да не им пука, че това може да стане публично достояние.

Затворените клубове за хомосексуалисти  никнат като гъби след дъжд, а в един от елитните чест гост е чичото на Елибет Втора – принц Джордж, хирцог на Кент. Той е в особено близки отношения с друг неин чичо – Едуард VIII, принц и херцох от Уиндзорската династия,  който също е заподозрян публично в хомосексуализъм. Макар че титлата на Джордж го задължава да се ожени, дори след брака му с Марина – принцеса на Гърция и Дания, името му е замесено в интимни връзки с драматурга Сър Ноъл Пиърс Кауърд, изпълнителя на шансони Флоранс Милс, с пруския принц Луи Фердинанд и дори със советския шпионин Антъни Блънт. Всички тези слухове, тиражирани от свитовните медии, се превръщат в поредния дар по британската корона в лицето на Елизабет.

Разбира се, най-известният от скандалите в семейството й, гърмели години наред по цял свят, са тези със снаха й Даяна – нещастния й брак с престолонаследника Чарлз, който пък е принуден да се ожени за нея (но е влюбен в Камила Паркър- Боулс, за която все пак се жени, след като и двамата овдовяват),  последвалия им развод и необяснимата смърт на младата принцеса с новия й любим. Всичко това разтърсва из основи света на Елизабет, основан на строгите монархичаски традиции.

Освен това удар по короната стават и финансовите скандали с баща й и чичо й Едуард, които не плащат годишните си данъци.

Въпрек това Елизабет успява да устои на всички тези удари и да запази монархическата власт и достойноство, а в биографията й ще бъдат записани над 20 хиляди обществени ангажимента и 42 обиколки на земното кълбо,преди решението да преустанови пътуванията в чужбина през 2015-а година.

Най-дълго управлявалият монарх в британската история не разкрива политическите си виждания, но докато е на трона на „Даунинг стрийт” 10 се сменят 15 министър-председатели – от Уинстън Чърчил, през „Желязната лейди“ Маргарет Тачър до Лиз Тръс, която в понеделник зае мястото на поддръжника на Брекзит Борис Джонсън.

Елизабет Втора ражда четири деца от Филип Маунтбатън, като двамата имат общо осем внуци и 12 правнуци.

В момента, в който кралицата почина, короната преминава незабавно в ръцете на наследника Чарлз, вече бившият принц на Уелс. Той избра да управлява под името Чарз III, а жена му Камила ще получи нова титла, като пълното й име ще бъде кралица-консорт  (с термина „консорт” се обозначава съпругата на монарха).

Официалното коронясване е предвидено за утре в двореца „Сейнт Джеймс” в Лондон пред церемониален орган, известен като Съвет за възкачването на трона. Формалното потвърждение за наследяването  ще бъде подписано от премиера на Великобритания, водача на Англиканската църква и лорд-канцлера – процедура, утвърдена от над  три века в страната.