Красимир Вълчев: Таксите за студентите със сигурност няма да отпаднат тази година

„Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка“.

Това обяви в интервю за БНР бившият образователен министър Красимир Вълчев, който в момента е депутат от ГЕРБ.

По думите му мярката с отпадане на таксите, която беше предложена от правителството на Николай Денков, е била изненадваща, без да е предварително обсъдена с университетите.

„Ние нямаме проблем толкова с достъпа, колкото със структурата на търсенето и обвързаността с пазара на труда. Длъжни сме да активираме всички инструменти за обвързване на образованието с потребностите на пазара“, коментира Вълчев.

 

Снимка: БГНЕС

 

Според бившия образователен министър средствата от таксите – около 150 млн. лв., е по-разумно да отидат за стипендии, които да са обвързани с професионална реализация в страната.

По думите му по-правилният подход е диференцирано освобождаване от такси за специалностите с очакван недостиг на пазара на труда.

Вълчев увери, че в следващия парламент въпросът за студентските такси ще продължи да бъде обсъждан.

 

Снимка: iStock

 

„Не трябва да се изкушаваме да спекулираме политически по темата за образованието. Повечето мерки изискват продължителни усилия. Един от най-големите ни провали е липсата на последователност”, коментира депутатът от ГЕРБ.