Красота: Мощно слънчево изригване оцвети небето ни

Необичайно полярно сияние, дължащо се на слънчево изригване, беше наблюдавано в България през изминалата нощ. Кристиян Петков е успял да заснеме обагреното във вишнево-лилаво небе над село Житен, Софийска област.

 

Андрей Деновски пък публикува в социалните мрежи снимки от село Търнава, Врачанска област. Небето там е било оцветено само в червено. „Изригванията на Слънцето са наистина силни“, пише и Мартина Кьосина, която е публикувала свои снимки от небето над град Въ̀лчедръм в Северозападна България.

 

Под част от публикациите във Фейсбук се развихри дискусия дали обагрянето на небето се дължи на климатичните изменения. Част от потребителите публикуваха различни теории, а други – просто изказваха възхищението си от необичайното космическо явление.

Червената светлина притесни хората в България, съобщи сайта MeteoBalkans.com. Там са публикувани кадрите от София, Кула, Враца и Лом. На тях също се вижда червеникава светлина, която прилича на пожар.

 

Явлението е било видимо съща така и в Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария.

Северното сияние в други точки на Земята

 

Необичайно силната слънчева буря, която достигна Земята в петък вечерта, предизвика северно сияние също така във Великобритания и някои райони на Съединените щати през почивните дни. Небето над Лондон и Дъблин беше оцветено в зелено и виолетово, докато зад Океана хората наблюдаваха по-скоро зелени краски.

 

Центърът за прогнозиране на космическото време към Национална администрация за океаните и атмосферата (NOAA) на Щатите издаде рядко предупреждение за тежка геомагнитна буря, придружена от необичайно сияние в нощното небе над Алабама и Северна Каролина.

Според експертите ефектът от слънчевото изригване ще отшумява бавно, но хората ще могат да се наслаждават на необичайните небесни явления през следващите няколко дни. Те обаче уточняват, че това няма да са „драматични цветни завеси“, които обикновено се свързват със северното сияние, а по-скоро в небето ще има „пръски от зеленикави нюанси“.

 

NOAA предупреди също така операторите на електроцентрали и космически кораби, намиращи се в орбита, да вземат предпазни мерки.

 

„Повечето хора тук на Земя няма нужда да правят каквото и да било“, обясни пред агенция Асошиейтед прес Роб Стийнбърг, учен от Центъра за прогнозиране на космическото време към NOAA.

Небето е идеално за снимане

 

Според него космическото явление е нещо като подарък за онези, които обичат да наблюдават небето вечер. Роб Стийнбърг и колегите му обясняват също така, че могат да се направят прекрасни снимки на полярните сияния, защото фотообективите улавят по-добре светлината от човешкото око.

„Да се правят снимки на небето е едно от малките удоволствия за хората, които обичат да наблюдават звездите“, пояснява и Майк Бетуи, оперативен ръководител в Центъра за прогнозиране на космическото време към NOAA.