фотографски обектив
фотографски обектив

Кратка история на фотографския обектив

Чудили ли сте се някога как е бил разработен фотообективът? Историята на обектива е дори по-дълга от тази на самия фотоапарат.

Изненадващо е колко стара е фотографията, когато технологиите ни са толкова модерни. Никъде това не е толкова очевидно, колкото в историята на обективите.

Обективите съществуват от стотици години, въпреки че самият фотоапарат се появява много по-късно. Нека направим кратка разходка в историята, за да ви покажем как се е развивал обективът през вековете.

Обективът преди фотоапарата

Първите експерименти с лещи са древни и често се приписват на арабски учен на име Абу Али Хасан. Хасан е живял преди повече от 1000 години, между 965 г. и 1040 г. В своя експеримент той гледа през стъклена сфера, като отбелязва как формата на самата сфера променя това, което гледа. Въпреки че този експеримент е примитивен по днешните стандарти, той все пак е бил считан за леща.

Експериментите на Хасан довели до още експерименти с оптиката и към 1500 г. изследователите вече знаели, че ако се приложи апертура към леща, нещата, които ще се виждат през нея, ще бъдат с по-високо качество. По това време обаче учените не са наясно защо това е така. Едва по-късно е установено, че блендата помага да се предотврати изкривяването.

Следващото голямо развитие на фотографските лещи също идва през 1500 г. с камерата обскура. Камерата обскура по същество е представлявала голяма стая с обектив в едната стена. Когато светлината преминавала през лещата, на стената се прожектирало изображение на това, което се намирало пред лещата. Разработчиците на камерата обскура усъвършенстват дизайна на лещите, като създават например биконвексната леща. Биконвексната леща е просто стъклен елемент, който се извива навън от всяка страна.

Ражда се фотографията и се развива обективът

Първият обектив за фотоапарат, какъвто го познаваме днес, е изобретен от създателя на първия фотоапарат Шарл Шевалие. Това става малко след като Луи Дагер изобретява фотографията през 1839 г. Обективът на Шевалие е бил ахроматичен пейзажен обектив – обектив с два елемента, които намаляват хроматичната аберация. Този обектив е имал само две бленди – f/14 и f/15, и за да работи, времето за експонация е трябвало да бъде изключително дълго – от порядъка на часове или дни.

Обективът претърпява бързо развитие

От 1839 г. нататък фотографският обектив се трансформира. През 1840 г. Шевалие разработва първия в света обектив с променлив фокус, предназначен специално за портрети. Този обектив е с бленда f/6, което изисква по-кратки експозиционни времена. Този дизайн е споделен сред новосъздадената фотографска общност и Макс Пецвал разработва още по-добър портретен обектив, също през 1840 г. Този обектив е произведен от Voigtlander.

След тях се появяват обективи като панорамния обектив, разработен от Томас Сътън, обектива „Глобус“ на Чарлз Харисън и „Ортоскоп“, разработен от Пецвал. През следващите 100 години подобни обективи се разработват и усъвършенстват или изоставят в зависимост от недостатъците или силните страни на всеки от тях.

Избираемата бленда е изобретена за първи път през 1858 г. от Джон Уотърхаус. За разлика от днешните ограничители на диафрагмата, ограничителите на Уотърхаус нямат регулируем пръстен. Вместо това, за да променят диафрагмата, фотографите са използвали месингови пластини с различни по големина отвори, като са сменяли пластините между снимките, за да регулират диафрагмата. На това нововъведение са били необходими около 30 години, за да се превърне в нов стандарт – през 80-те години на XIX в. фотографите започват да осъзнават, че блендата влияе върху дълбочината на рязкост на изображението и следователно дълбочината на рязкост може да се използва за създаване на различни ефекти.

Обективи през 30-те години на ХХ век

В периода между 1830-те и 1930-те години обективите непрекъснато се усложняват, като се добавят повече елементи и повече начини за тяхното регулиране. Телеобективът е изобретен през 1905 г. в Германия, известен като Busch Bis-Telar с бленда f/8. Всичко това обаче са били малки стъпки в сравнение с бързото развитие на обективите през 30-те години на ХХ век. През 30-те години на ХХ век фотоапаратите стават все по-разпространени. Фотоапаратът вече не е инструмент, използван за портрети или наука, а и за изкуство. Любителите са имали фотоапарати, изобретени са били филмови камери и дори няколко любители са имали свои фотоапарати за правене на домашни филми или снимки.

С разпространението на фотоапаратите идва и разпространението на обективите. Първият обърнат телеобектив е произведен за създаване на изображения в близък план. Фотографите с 35-милиметрови филмови фотоапарати вече могат да купуват обективи с увеличение за своите фотоапарати.

Интересно е, че към 1934 г. се появяват първите обективи, които не са от стъкло. Началото е поставено с обектива Perspex, който е пластмасов обектив, създаден през 1934 г. от KGK Syndicate. По-късно през същата година на пазара се появява плексигласът – първият в историята обектив, изработен от акрил. Големи компании, много от които работят и днес, като DuPont и DOW Chemical, започват да произвеждат свои собствени линии фотоапарати и обективи. До края на десетилетието се предполага, че стъклените обективи ще останат в историята, а пластмасовите, акрилните и луцитовите обективи ще бъдат бъдещето.

Втората световна война и фотографският обектив

Развитието, което ни предлага обективите във вида, в който ги познаваме днес, е Втората световна война, или по-точно последиците от нея. По време на войната японската икономика е опустошена. След това, по време на американската окупация на Япония, в икономиката на страната са вложени милиарди долари. След като близо половината от фабриките в страната са разрушени, а голяма част от войниците се превръщат в „работна сила“, която няма работа, която да ги издържа, японците се превъръщат в технологична сила.

Японските фотоапарати и обективи се превръщат в стандарт, който всички производители по света използват, за да продължат напред. Дори и днес Япония е основна сила на пазара на фотоапарати и обективи. Тези дълги десетилетия на конкуренция водят до технологията, с която разполагаме днес.

Обективи за фотоапарати от Dynaphos,  решения за любители и професионалисти на достъпни цени – https://dynaphos.com/8/lenses.