КРЪВОЛОЦИ: Сянката на плажа удря 200 лева

Сянката на плажа това лято се очертава да е по-скъпа от нощувка в хотел. Максималните цени се движат от 20 до 100 лв. за чадър и още толкова за шезлонг на плажа. Това показват резултатите от проведените до момента конкурсни процедури, съобщи специализираното издание за туризъм TravelNews.

Министерството на туризма отдава под наем 50 ивици по Черно море за 5 години. Търговете се провеждат всеки ден. Министърът на туризма Илин Димитров заяви, че интересът е голям и вече почти няма по един кандидат, както беше преди.

Така заради конкуренцията и „прозрачните процедури“ при някои от търговете е достигната седем пъти по-висока годишна наемна цена спрямо първоначалната, коментира Илин Димитров през седмицата при представянето на идеята си за гаранционен фонд в туризма.

Търговете се провеждат под видеонаблюдение и в присъствие на представители на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), МВР и ДАНС.

Приоритет при отдаването под наем на плажовете ще са чистотата и поддръжката на зоните, обособени за свободно плажуващи, каза Илин Димитров. Той отказа коментар по отношение на цените на плажните принадлежности по време на търговете, като обеща да даде повече информация през втората половина на април, когато се очаква всички процедури да са приключили.

От проведените досега конкурси обаче се вижда тенденция за драстично поскъпване на сянката това лято. Ако досега максималните цени бяха от 30 лв. за чадър и шезлонг, то това лято в масовия случай сянката ще струва 50 лв. Рекордът засега се държи от плаж „Перла“ на Приморско, където цената може да стигне и до 200 лв.

Перлата на Приморско

В четвъртък министърът на туризма е издал заповед за определяне на победителя в търга за отдаване под наем на плажовете „Стамополу-Перла 1“ и „Стамополу-Перла 2“ в Приморско.

За победител е определена компанията „Юг Релакс“ ЕООД от Нова Загора със собственик Димитър Костадинов. Тя е предложила годишна цена за наем на плажа от 525 900 лв. без ДДС или 631 080 лв. с ДДС. Договорът ще бъде за 5 години.

Фирмата дава максимална цена от 100 лв. за шезлонг и още толкова ще трябва да платите за чадър на плажа, пише в заповедта. Предстои да видим на какви цени ще ги пусне концесионерът през лятото.

Достигнатите стойности са близо 5 пъти по-високи от предложилия кандидат най-ниска оферта за наем на плаж „Перла“ в размер на 135 900 лв. без ДДС – фирмата „Крам инс“ ЕООД.

За друг плаж в Приморско, този на ММЦ, сянката на плажа е двойно по-евтина – по 50 лв. за чадър и още толкова за шезлонг. За победител е определено дружеството „Ем Би Би Турист“ ЕООД на Михаил Борисов. Компанията печели наддаването с наемна цена от 251 900 лв. без ДДС на година. Началната тръжна цена беше 117 153 лв. без ДДС.

Сянката по северните плажове значително по-евтина

За наемател на плаж „Минерален басейн Север“ във Варна е определена компанията „Радон“ ЕООД с цена от 32 400 лв. без ДДС на година. Собственик на компанията е Иван Кюмюрджийски. Максималната цена за шезлонг и чадър е 30 лв.

За плаж „Иканталъка 1“ в Каварна за наемател е избрана фирмата „ВитаЯна Хенди Кенди“ ЕООД със собственик Яна Данаилова. Годишният наем ще е 30 300 лв. без ДДС. Предложената максимална цена за шезлонг е 20 лв. Толкова ще струва и чадъра.